Pensionerede pædagoger står i kø for at hjælpe ukrainske børn - men der er ikke brug for dem

Pædagogernes fagforening varsler behov for pensionerede pædagoger efter sommerferien. 1300 har meldt sig, men kun fem er indtil videre blevet bedt om at hjælpe.

Da krigen brød ud, og ukrainske flygtninge kom til landet, gik landets kommuner i gang med at forberede sig på de mange mennesker, de skulle til at hjælpe. 

Børne- og undervisningsministeriet skrev ud, at kommunerne vil blive underlagt et 'stort pres' på skolerne og i dagtilbud. Samtidig etablerede pædagogernes fagforening (BUPL), A-kasse og Pædagogernes Pension en jobbank for pensionerede pædagoger, der kunne træde til for at hjælpe de ukrainske børn og familier.

Men behovet har ikke været der, lyder det fra Dagtilbuds- og læringschef i Sønderborg Kommune, Connie Buch.

- Jeg er overrasket, for jeg troede, at vi ville få brug for flere fra jobbanken, siger hun.

I Sønderborg Kommune har de ansat én fra jobbanken, som er en ud af fem af de pensionerede pædagoger, der ifølge BUPL er taget i brug.

quote

Det kan være, der skal hentes mere personale ind, når antallet af børn i daginstitutionerne stiger efter sommerferien

Connie Buch, Dagtilbuds- og læringschef, Sønderborg Kommune

Jobbanken rummer omkring 1300 pensionerede pædagoger, der har budt sig til, men på nuværende tidspunkt ikke er blevet bedt om at hjælpe.

Én af forklaringer lyder, at mange ukrainere ikke endnu er kommet i job.

- Vi har endnu ikke set det store pres, som vi forventede, men når først opholdstilladelserne er på plads og ukrainerne kommer i job, så får vi behov for vores kære kollegaer i jobbanken, siger BUPLs formand i Sydjylland, Jonna Jul Gudmundsen.

Muligt pres efter sommer

Både Jonna Jul Gudmundsen og Connie Buch forudser, at der kan komme et større pres efter sommerferien, da man i foråret har sendt de ældste børn i dagtilbud i førskole.

Det har giver noget luft til at tage imod de mindste ukrainske flygtningebørn, lyder det.

- Det kan være, der skal hentes mere personale ind, når antallet af børn i daginstitutionerne stiger efter sommerferien. Men vi ved jo ikke, hvordan krigen udarter sig, og hvor mange der tager tilbage til Ukraine, siger Connie Buch.

Tankevækkende

I årevis har der været et stort fokus på minimumsnormeringer i daginstitutioner, men de mange 'ledige' i jobbanken skal ikke bruges til andre formål end de ukrainske børn, fortæller BUPLs formand i Sydjylland.

- Det er rigtig dejligt, at så mange stiller sig til rådighed og vil hjælpe deres kollegaer. Det giver stof til eftertanke, men de har meldt sig helt ekstraordinært til at hjælpe ukrainske børn, lyder det fra Jonna Jul Gudmundsen.

Det er dog heller ikke noget, man bare gør, da man som pensionist bliver modregnet, hvis man arbejder. En særlov har dog ændret på det faktum, når det kommer til at hjælpe ukrainske børn, hvor man ikke bliver modregnet.

Den løsning bliver fra januar 2023 gældende til også andre formål end kun at hjælpe ukrainske flygtninge, fremgår det af en aftaletekst fra finansministeriet.

- Ændringen vil gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage aktivt på arbejdsmarkedet, også efter at man har nået pensionsalderen, står det i aftalen.