Politi og kommune advarer: Bad ikke i fjorden

Syd- og Sønderjyllands Politi og Sønderborg Kommune fraråder badning i Augustenborg Fjord efter fabriksbrand.

Onsdag aften opstod brand på virksomheden Omnicon i Sønderborg, hvor syv bygninger endte med at gå til i branden, der torsdag aften stadig blev efterslukket.

I forbindelse med branden er den nærliggende Ulkebøldam blevet forurenet, og forureningen har spredt sig til Augustenborg Fjord, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi og Sønderborg Kommune i en pressemeddelese fredag morgen. 

Derfor advarer politiet og kommunen nu mod at bade i fjorden.

Søg læge ved ubehag

Virksomheden, som brændte, producerer pigmenter og additiver til bygge- og betonindustrien, og nogle af kemikalierne fra produktionen er skyllet med vandet, som brandfolkene har brugt til at slukke den omfattende brand. 

Særligt drejer det sig om oliesyre, der har en meget lav PH-værdi. Torsdag meddelte Sønderborg Kommune, at flere fisk i den forurenede Ulkebøldam er døde som følge af forureningen.

De store mængder regn torsdag har gjort det meget svært for beredskabet at kontrollerer det forurenede vand, og en del af forureningen er nået ud i Augustenborg Fjord, skriver de i pressemeddelelsen.

Hvor meget forurening er nået ud i fjorden, er endnu ikke sikkert, men myndighederne er ved at danne sig et overblik over, hvor kraftig forureningen er, og hvordan den skal håndteres.

Har man badet i fjorden siden branden, og oplever man symptomer på ubehag, opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi og Sønderborg Kommune til, at man søger egen læge.