Pyha - videnscentre ånder lettet op

Hjælpepakke redder videnscentre fra bankerot

- Vi er lykkelige for, at vi er blevet fisket op i mellem de stole, som vi faldt ned igennem. Nu redder vi os i alle fald frem til den 8. juli.

Leder af Historiecenter Dybbøl Banke, Bjørn Østergard, og leder af Danmarks port til Unescos verdensarv, Vadehavscentret i Vester Vedsted, Klaus Melbye, er helt i begejstret tråd med hinanden over nyheden om, at et bredt flertal i Folketinget nu har spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under Danmarks i alt 16 videnspædagogiske aktivitetscentre.

Bjørn Østergaard, centerleder, Historiecenter Dybbøl Banke.
Bjørn Østergaard, centerleder, Historiecenter Dybbøl Banke.

80 procent

Nu får de dækket 80 procent af deres manglende indtjeningen fra den 9. marts til og med den 8. juli, hvor de har været corona-lukket.

I Syd- og Sønderjylland gælder hjælpepakken også til Ribe Vikingecenter, Økolariet i Vejle og Universe på Als. De hører under Undervisningsministeriet, og derfor kom de ikke med i Kulturministeriets nylige hjælpepakke.

Ellen Trane Nørby (V), Sønderborg.
Ellen Trane Nørby (V), Sønderborg.

- Vores penge var sluppet op til september, siger Klaus Melbye fra Vadehavscentret til TV SYD, og på Dybbøl siger Bjørn Østergaard:

- Nu er vi reddet. Pyha. I alle fald indtil 8. juli.

Imellem to stole

De retter begge en særlig tak til Sønderborgs MF'er Ellen Trane Nørby (V), som har sørget for, partierne i Folketinget fik øje på de i alt 16 videnspædagogiske aktivitetscentre over hele Danmark.

- Vi var simpelthen faldet ned mellem Kulturministeriets og Undervisningsministeriets stole, siger både Østergaard og Melbye.

Ellen Trane Nørby siger, at centrene er fyrtårne for formidling og forståelse af vores natur, kultur, historie og den måde, vores verden hænger sammen på.

- De har ikke en problemfri fremtid, når hjælpepakken udløber den 8. juli, men vi vil fortsat følge området tæt, siger hun.