Randi sikrede sig i dag varme til vinteren – leverandør har klar besked til ejere af træpillefyr

Der er ved at være panik på træpillemarkedet. Branchen forudser en kold vinter for op mod 100.000 forbrugere, der nu kimer leverandørerne ned. Fredag dag sikrede Randi Schmidt sig varme til vinter.

Kort før middag landede fire paller træpiller hos Randi Schmidt i Vibøge på Als.

I mandags bestilte hun 10 paller af 900 kg, men i løbet af fredagen blev hun bekymret over, om hun nu også kunne få de bestilte varer.

- Jeg havde hørt, at der var begyndende forsyningsproblemer, og jeg begyndte at frygte for mine træpiller.  Så jeg ringede til min leverandør, der forsikrede mig om, at de var på vej, siger hun. 

Kort tid efter stod de første paller i laden. 

- Og det er jeg glad for, siger Randi Schmidt, der kan se frem til at de resterende seks paller ankommer inden mandag.

Afhængig af træpillerne

Randi Schmidt er i dag pensionist og bor på en større gård på Sydals sammen med sin mand. Siden 2009, hvor det gamle halmfyr brændte, har de fyret med træpiller. De bruger mellem 12 og 14 tons om året på at varme det 650 kvadratmeter store hus op.

- Vi har altid været glade for at fyre med træpiller og har aldrig oplevet noget lignende. Men jeg nåede da lige at overveje, hvad vi skulle gøre, hvis vi ikke kunne få vores træpiller, siger hun og fortsætter:

- Vi kan ikke få fjernvarme her, hvor vi bor, så vi skulle have skiftet pillefyret ud til noget helt andet.

Prisen i top og lagrene i bund

Situationen er ekstraordinær.

quote

- Hvis man står og overvejer, om man skal bestille, så er mit bedste råd: Bestil nu

Ole Hjaltelin, indehaver af Hjaltelin Aps

Og det har fået Associationen Dansk Biobrændsel (ADB), der er brancheforening for en række af Danmarks største importører af biomasse, der til sammen står for salget af cirka 40 procent af det danske træpilleforbrug, til at sende et bekymringsbrev til klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Til vinter risikerer Danmark at løbe tør for træpiller til opvarmning af cirka 100.000 private hjem.

- Vi ser ind i, at nogle kommer til at fryse. Det er uhyggeligt, at det skal være på den måde, men jeg kan ikke se, at det kan være anderledes, siger formand Henrik Nørbo Mosegaard til TV 2.

Den udmelding har i dag fået hundredvis af bekymrede syd- og sønderjyske kunder til at kontakte deres leverandører.

Panik i markedet

En af dem er Hjaltelin Aps, der står for cirka ti procent af salget af træpiller til private i Danmark.

- Vi bliver kimet ned af kunder, der vil fremrykke deres bestilling. Der er panik i markedet, og mine kunder vil gerne sikre sig frem til påsken 2023, siger indehaver Ole Hjaltelin, der også er bestyrelsesmedlem i ADB.

- Lige nu holder alle på træpillerne, og det er svært at støve mere op i markedet. Hvis jeg ikke kan skaffe flere træpiller, så er mine lagre tomme omkring efterårsferien, lyder det fra Ole Hjaltelin.

Træpiller risikerer snart at blive en mangelvare. Hos Hjaltelin Aps slipper lagrene op til efterårsferien, hvis de ikke snart får nye forsyninger.
Træpiller risikerer snart at blive en mangelvare. Hos Hjaltelin Aps slipper lagrene op til efterårsferien, hvis de ikke snart får nye forsyninger.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Han oplyser, at prisen på træpiller er steget til det femdobbelte på halvandet år. Og der er ingen udsigt til faldende priser. En af årsagerne til pillernes himmelflugt skyldes kraftvarmeværkernes store brug af piller til fremstilling af strøm og varme.

- Hvis man står og overvejer, om man skal bestille, så er mit bedste råd: Bestil nu.