Særligt samarbejde i Sønderborg sikrer britiske børns håndboldglæde
Der er stor forskel på håndbold i England og i Danmark, men alligevel har sønderjyder indgået samarbejde med britisk håndboldklub, og det har vist sig at være en kæmpe succes.
Håndbold er blevet skiftet ud med handball i Ulkebøl-Hallen i Sønderborg i denne weekend.
Siden torsdag har Vidar-Ulkebøl Håndbold nemlig haft besøg af 45 britiske håndboldspillere i alderen 13 til 16 år fra deres samarbejdsklub West London Eagles.
- Vi lærer så meget af trænerne. De er meget dygtige. Og så er det rigtig sjovt, fordi vi får en masse nye venner, siger Julie Zaire, der spiller for West London Eagles.
- Det er fedt at have dem på besøg, og vi lærer også meget af det, for det er noget meget anderledes håndbold, de spiller derovre, siger Jacob Vejlgaard Vedstesen, som spiller i Vidar Ulkebøl Håndbold.
Holdsamarbejdet mellem sønderjyderne og englænderne har eksisteret siden 2016.
I år er det tredje gang i træk, at West London Eagles afholder deres årlige træningslejr i Ulkebøl-Hallen, og antallet af deltagere på lejren er kun gået en vej over årene.
- Det har virkelig udviklet sig. Vi var 16 eller 17 spillere første gang, og så var vi 30 sidste år, og nu er vi så 54 i alt i år, fortæller Tommy Vejlgaard Vedstesen, der er træner i Vidar Ulkebøl Håndbold og idemageren bag samarbejdet.
Forskellige kulturer
Spørger man træner i West London Eagles, Razvan Mihaila Mizuno, så er det ikke så mærkeligt, at træningslejren i det sønderjyske er populær blandt klubbens spillere.
- Hver gang vi kommer her, vender børnene tilbage til England med både forbedrede håndboldfærdigheder og forbedret atmosfære på holdet, siger han og fortsætter:
- Og når danskerne kommer over til os, så er ungerne altid helt blæst bagover, hvor gode de er, så det er virkelig positivt.
Det er ikke kun den engelske klub, der jævnligt besøger Sønderborg. De unge sønderjyske håndboldtalenter har også flere gange været i London, og det har skabt nye relationer.
- Jeg kender de fleste, og en af dem har sågar været på besøg og boet hjemme ved mig, så ham har jeg stadig en del kontakt med, siger Jacob Vejlgaard Vedstesen.
Selvom niveauet på håndboldbanen er vidt forskelligt for de to klubber, så har udvekslingen stor betydning for sønderjyderne.
- For os er det en god måde at vise vores spillere, at håndboldkulturen ikke er ens i Europa. At komme ud at se, hvordan man gør i andre lande, hvor håndbolden har enormt trange kår, er virkelig lærerigt for vores spillere, fortæller Tommy Vejlgaard Vedstesen.
For de engelske spillere er det omvendt lærerigt at se, hvilken position håndbold har i den danske sportskultur.
- Mulighederne i England er meget begrænsede, for der er ikke særlig mange hold, man kan spille kampe imod. Derfor er det meget inspirerende at komme til Danmark og se, hvilket potentiale håndbold har, og hvad det forhåbentlig kan blive til i England også, siger Julie Zaire.