Skuffet fisker trods højere torskekvote end frygtet: - Det er lige ringe

Selvom torskekvoten blev større, end der var lagt op til, så er resultatet lige ringe for de lokale Østersøfiskere, siger Henrik Bode, fisker fra Als.

Efter langvarige forhandlinger har EU's medlemslande tirsdag formiddag landet en aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år.

Fiskeriminister Rasmus Prehn, (S), oplyser til TV 2, at torskekvoten bliver reduceret med 88 procent mod de oprindeligt foreslåede 92 procent.

quote

Det kan vi ikke leve af. Der vil kun være torsk til ganske få ugers fiskeri.

Henrik Bode, fisker, Mommark

Det vil reducere fangstmængderne af torsk næste år i den vestlige Østersø.

Der var på forhånd lagt op til, at fiskekvoterne skulle reduceres markant.

Svært at overleve

Henrik Bode har sin kutter liggende på Mommark Marina og er en de cirka tilbageværende 25 fuldtidsfiskere på østkysten fra Snaptun til Als.

- Om det er 92 eller 88 procent er lige ringe. Det kan vi ikke leve af. Der vil kun være torsk til ganske få ugers fiskeri, siger Henrik Bode, da han hører om de nye kvoter.

Han kender endnu ikke detaljerne i tirsdagens kvoteaftale - men ser sort på muligheden for at overleve som selvstændig fisker.

EU's medlemslande har forhandlet om kvoterne på baggrund af et udspil fra EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens forslag lagde op til, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022.

Det er sket på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices), som har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.

Som årsager peger eksperter på klimaforandringer, højere temperaturer i havene, udledning af kvælstof og flere skarver og sæler i Østersøen, der spiser fiskene.

Torsk

Fiskeriforening forventer konkurser

Ifølge Danmarks Fiskeriforening, så vil de nye fiskekvoter i Østersøen for store konsekvenser for dansk fiskeri.

- Det er et slag i ansigtet for alle de medlemmer, som har hjemme i Østersøen. Det her trækker tæppet totalt væk under fiskeri i området. Det betyder, at der vil være fiskere, der går konkurs. Der vil være havne, der lukker, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.