Strejken er i gang: - Vi er mere værd

Den varslede strejke af Dansk Sygeplejeråd blev i dag markeret med demonstrationer flere steder i Danmark.

'Bedre Vilkår, Bedre Løn. Nok er nok. Vi siger stop.'

Sådan blev der råbt i gaderne i Sønderborg til formiddag, da omkring 60 demonstranter markerede den strejke, der begyndte natten til lørdag.

- Vi er ude og demonstrere, fordi vi går i strejke i dag, fordi vi vil have noget mere i løn og nogle bedre vilkår, siger kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Syddanmark, Jytte Pharao-Bonde.

Strejke Sygeplejerske Sønderborg
Foto: Sofie Dupont, TV SYD.

På tværs af landet nedlagde omkring 5.350 sygeplejersker arbejdet i nat. Heraf 731 sygeplejersker i Syd- og Sønderjylland.

- Vi er et fag som har brug for den her anerkendelse for at kunne rekruttere og fastholde sygeplejersker langt ind i fremtiden. Vi er et fag, der har en stor faglighed, og vi vil anerkendes for den værdi, vi har, siger Jytte Pharao-Bonde.

Strejke Sygeplejerske Sønderborg
Foto: Sofie Dupont, TV SYD.

Strejken udspringer sig af konflikten med DSR og arbejdsgiverne. En overenskomst var på bordet, men her valgte 66,7 procent af medlemmerne i DSR at stemme imod aftalen. 

Fagforeningen ønsker et opgør med Tjenestemandsreformen fra 1969, som ifølge dem fastholder kvindedominerede fag i bunden af det offentlige lønhierarki.

Lokale udfordringer

Mens strejken står på, vil den berøre de patienter og borgere, der normalt modtager hjælp.

I Fredericia Kommune er det seniorområdet, der er blevet udtaget af DSR. Det betyder, at borgere som modtager sygepleje indenfor seniorområdet vil blive påvirket af strejken – herunder hjemmeplejen, plejehjemmene, sygeplejeklinikken og akutsygeplejen.

I Tønder Kommune strejker hjemmesygeplejen og sygeplejersker i myndighedsafdelingen, som koordinerer udskrivelser.

Også på Sygehus Lillebælt bliver ni afdelinger ramt. Det betyder, at patienter risikerer at få aflyst aftaler og behandlinger. 

Tidligere har Region Syddanmark meldt ud, at patienter vil få udskudt deres tider til behandling allerede fra den kommende uge

Berørte hospitaler og kommuner i TV SYDs sendeområde

Strejke Sygeplejerske Sønderborg
Foto: Sofie Dupont, TV SYD.