Syd- og Sønderjyder er bedst med gris

Restaurant Syttende i Sønderborg er nomineret til prisen Årets Ret med Gris 2020. Det samme er restaurant Lyst i Vejle, der også kan vinde Landbrug og Fødevares årlige pris.

Hvis man er særlig vild med smagen af gris, så bliver det igen i år nemmere at snuse sig frem til det ypperste måltid, Danmark kan præstere med svinet som hovedingrediens.

quote

Grisen er kødets konge.

Jesper Koch.

Én af landets dygtigste kokke er Jesper Koch, der sidste år åbnede gourmetrestauranten Syttende på Alsik Hotel i Sønderborg.

Han er én af de fem nominerede til prisen Årets Ret med Gris 2020.

- Det en stor fornøjelse at være nomineret til prisen, siger Jesper Koch.

Det er heller ikke tilfældigt, at den sønderjyske restaurant er nomineret, det er nemlig Jesper Koch yndlingsdyr.

- Grisen er kødets konge. Det har jeg agiteret for i 20 år. Den har det hele. Du kan tilberede den på et hav af måder, og skulle jeg vælge ét dyr, jeg måtte arbejde med, skulle det være grisen. Den byder på langt mere end de gængse udskæringer, man ser i supermarkedet. Gris har en særlig syre og sødme, som jeg ikke finder i andet kød, fortæller han.

Den nyåbnede restaurant Syttende i Sønderborg har imponeret dommerne i en sådan grad, at deres ret med gris er nomineret til årets bedste.
Den nyåbnede restaurant Syttende i Sønderborg har imponeret dommerne i en sådan grad, at deres ret med gris er nomineret til årets bedste.
Foto: Rasmus Palsgård

Lyst i Vejle er også glade for gris

Konkurrencen er en tilbagevendende konkurrence, som i år har måtte tænke i andre baner på grund af coronavirus. Normalt kåres vinderen efter et stort show, hvor alle de nominerede kokke præsenterer retterne for dommerne. I år har dommerne dog været på besøg ude i restauranterne.

En af restauranterne, der har fået besøg, er Lyst i Vejle, der har formået at imponere med grisekød.

- Årets Ret med Gris har til formål at inspirere kokkene til fortsat at se mulighederne i grisen som attraktiv råvare. Heldigvis ved vi, at kokkene generelt elsker gris, og konkurrencen tiltrækker altid den absolutte elite inden for dansk gastronomi. Så det var vigtigt for os at afvikle konkurrencen trods af covid-19 udfordringerne, siger Anders Nicolajsen, markedskonsulent for Foodservice og Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.

Vinderen annonceres den 30. november 2020.

Her er alle de nominerede