Tidlig julegave: Dybbøl Mølle er kommet på finansloven

Den selvejende institution Dybbøl Mølle har fået en tidlig julegave i år. På finansloven er der nemlig afsat 400.000 kroner til det nationale mindesmærke.

På finansloven er der afsat penge de næste to år til en række museer som Fregatten Jylland i Ebeltoft, Den Gamle By i Aarhus - og altså Dybbøl Mølle, der de næste to år er sikret 400.000 kroner årligt.

Dermed får Sønderborg Kommune og Dybbøl Mølle opfyldt deres ønske. Den selvejende institution Dybbøl Mølle bad i slutningen af 2019 kulturministeren og staten om netop 400.000 kroner årligt i tilskud til Dybbøl Mølle.

Mandag blev tildelingen fejret på Historiecenter Dybbøl med kage, fremgår det på historiecentrets Facebookside.

I september opfordrede Sønderborg Kommune med borgmester Erik Lauritzen, (S), i spidsen kulturministeren til sætte Dybbøl Mølle skal på finansloven, så staten påtager sig et ansvar for den løbende drift af møllen.

- I byrådet er vi af den opfattelse, at vi nationalt og lokalt må tage medansvar for bevarelse af nationalsymbolet Dybbøl Mølle. Derfor opfordrer jeg både kulturministeren og Folketingets kulturudvalg til at arbejde for et årligt statsligt tilskud til drift og vedligehold af Dybbøl Mølle, lød det da fra Erik Lauritzen.

Det er nu sket i 100-året for Genforeningen. Dybbøl Mølle er især kendt for at have spillet en rolle ved nederlaget i 1864, hvor danskerne fik prøjsiske bank ved Dybbøl Banke.

Efterfølgende har møllen været en stor del af fortællingen om det danske tab og kampen for at genforene Sønderjylland med Danmark.

Staten bidrog i 2019 med et tilskud på 2,5 millioner kroner til nye møllevinger på Dybbøl Mølle i 2019 i forbindelse med en gennemgribende renovering, så møllen står nyrestaureret her i  Genforeningsåret 2020.