Tyrkiske Bolgac hjælper virksomhed i Sønderborg: 120 internationale studerende skal blive i Danmark

Internationale studerende sendes i praktik hos virksomheder i håb om, at flere vil blive i Danmark efter endt uddannelse. Projektet er en gevinst for både virksomhed og studerende.

"It is honestly great"

Sådan siger Bolgac Gülen om sin deltagelse i projektet Future Talent Denmark. 

Bolgac Gülen kommer fra Istanbul, men tager lige nu sin master i ingeniørstudiet Mechatronics på Syddansk Universitet i Sønderborg. Studiet skal gøre ham i stand til at skabe teknologiske løsninger, men allerede nu får han mulighed for at afprøve sin viden. 

Han er nemlig kommet i praktik hos virksomheden Eco Solutions, der laver skræddersyede softwareløsninger til virksomheder. Sammen med to andre studerende skal Bolgac Gülen på tre dag, fordelt mellem februar til maj, forsøge at løse en af virksomhedens udfordringer.

Om Future Talent Denmark

  • Projekt fra foreningen Work-live-stay Southern Denmark i samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet
  • Formålet er at give de internationale studerende indsigt i det danske arbejdsmarked og derved fastholde flere af dem i Danmark efter endt uddannelse
  • Projektet kører i Region Midtjylland og Region Syddanmark frem til august 2022

Kilde: Foreningen Work-live-stay Southern Denmark

Flere skal blive i Danmark

Ifølge foreningen Work-live-stay Southern Denmark har 40 procent af de internationale studerende et år efter endt uddannelse forladt Danmark. Otte år efter endt uddannelse er det tal 70 procent. 

Målsætningen for projektet Future Talent Denmark er at få 120 internationale studerende til at blive i Danmark og være i beskæftigelse senest et år efter, de er færdiguddannede.

En af de 120 studerende kunne meget vel være Bolgac Gülen:

- Jeg kunne sagtens se mig selv blive i Danmark. Landet har en ung og frisk kultur, og mulighederne for iværksætteri er rigtig gode, siger han om sin egen fremtidsudsigt.

Virksomheder får også gevinst

Direktør for Eco Solutions, Jesper Ibsen, fortæller, at virksomheden selvfølgelig også får noget ud af projektet i form af inputs.

- Det er altid spændende at møde unge studerende, som har en masse gode idéer til, hvordan man kunne gøre tingene på en anden måde, siger han.

Bolgac Gülen og de to andre studerende, der er ved Eco Solutions, skal for eksempel se på, hvordan virksomheden bliver bedre til at oversætte kundens behov til udvikleren, der skal lave løsningen.

Jesper Ibsen, direktør for Eco Solution, er en af dem, der byder internationale studerende ind i sin virksomhed.
Jesper Ibsen, direktør for Eco Solution, er en af dem, der byder internationale studerende ind i sin virksomhed.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

I alt er 21 virksomheder med i denne omgang af projektet, der varer frem til slutningen af maj. Jesper Ibsen er frisk på, at Eco Solutions fortsat skal være en del af projektet, når han skal sige farvel til de tre studerende.