Ufaglærte unge fasttrackes til jobs i byggeriet

Ufaglærte unge får en hurtigere vej til job. I Sønderborg Kommune er jobcenteret gået sammen med EUC-Syd og lokale virksomheder. Sammen har de skabt en overhalingsbane til job i byggeriet

Der dufter af savsmuld og gipsstøv på Voldgade 15 i Sønderborg. Her er 23-årige Jonas Hviid i gang med at sætte paneler op. Han er én af den håndfuld unge, der er med i et projekt, der skal give flere ufaglærte et job.
For bare et par måneder siden vidste han ikke, hvad han skulle.

- Det var svært at skabe kontakt til virksomheder, når man bare kommer ind fra gaden. Men så hørte jeg om projektet fra kommunen og tænkte, at det var en fed mulighed, siger Jonas Hviid.

Projektet er et samarbejde mellem Jobcenteret i Sønderborg, lokale virksomheder i byggeriet og EUC-syd. 

- Projektet har til formål at skaffe den arbejdskraft, der er behov for lige nu. Det handler selvfølgelig både om at skabe vækst i kommunen, men også om at hjælpe de her unge der måske har haft en svær start på jobmarkedet, fortæller Mia Jauernik, der er projektleder ved jobcenteret i Sønderborg.

Byggebranchen skriger på arbejdskraft

Forløbet starter med seks ugers kursus, hvor de unge ufaglærte får nogle grundlæggende færdigheder indenfor f.eks. tømrerfaget. For Bjarke Fynsk, der er indehaver af entreprenørvirksomheden Fynsk og Søn, er projektet genialt

- For os handler det selvfølgelig om arbejdskraft. Men det er jo en dobbeltgevinst, hvis vi får nogle unge ledige i gang. Derfor har vi helt fra start været glade for den her idé. Vi har så hårdt brug for arbejdskraft, og det er begrænset, hvor meget jeg kan presse ekstra opgaver på mine ansatte, der i forvejen har rigeligt at se til, siger Bjarke Fynsk.

Fem ud af fem i job

Indtil nu har projektet skaffet de første fem ufaglærte job i byggeriet. Ud af dem har tre fået elevaftaler med deres arbejdsgiver. En af de tre er Jonas Hviid.

- Jeg er sgu glad for, at jeg kom ind og fik det her arbejde. Det passer lige til mig, og så har jeg fået en elevaftale. Så nu er planen, at jeg i løbet af foråret kan gå i gang med tømreruddannelsen, men stadig beholde mit job hos Fynsk, siger han.