Bombekrater

Uventet opdagelse kunne udløse bomber på Als – og så gik det stærkt

Efter ugers uvished gik det pludselig stærkt. Bomberne skulle sprænges hurtigst muligt, og forsvaret mistænker nu endnu en.

Den sidste nabo blev evakueret en time inden eksplosionen.

Hele natten til onsdag bankede betjente på døre og gennemsøgte shelters for at evakuere beboerne i den 2,3 kilometer store sikkerhedszone i Kær på Als.

Lige uden for zonen stod familien Schou onsdag formiddag omringet af hjemmeværn og rødt-hvidt afspærringsbånd.

Oplyst af en projektør kunne de se området, hvor to bomber fra Anden Verdenskrig lå i jorden blot 250 meter fra deres hus.

På slaget 10.45 steg en sort sky mod himlen. Få sekunder efter fulgte braget.

Se, hvordan det så ud, da bomberne på Als blev sprængt onsdag formiddag.

De to bomber var sprængt, og tilbage stod familien nu med uvished. De frygtede for synet, som ventede, når de igen fik lov at tage hjem.

Fundet ved et tilfælde

Egentlig var Bjørn Allerelli Andersen, der til dagligt er byrådsmedlem i Sønderborg Kommune, bare på jagt efter personlige ejendele fra engelske piloter, som mistede livet under Anden Verdenskrig.

Sammen med cirka 30 børn og voksne fra foreningen Air Force Memorial Center Als, hvor han er formand, var han derfor taget til en græsmark nord for Sønderborg lørdag 29. oktober.

Men pludselig gjorde gruppen et sjældent fund.

Bomberne skulle kastes over Hamburg fra et britisk bombefly i 1943. Men flyet blev skudt ned af en tysk natjager, og derfor endte bomberne i jorden på den sønderjyske mark.
Foto: Air Force Memorial Center Als

Blandt afskudte patroner fandt de resterne af en bombe. Den var tydeligvis detoneret, da de kun fandt den forvredne hale, men under den var der mere metal. En intakt bombe.

Nogle meter derfra havde andre medlemmer af foreningen imens gravet videre. Pludselig måtte de stoppe arbejdet, for i hullet kom en genkendelig rund overflade til syne. Endnu en intakt bombe.

Bomber i baghaven

Familien Schou var flyttet fra København til landsbyen Kær på Als for at få ro fra storbyens travle hverdag.

Fundet af bomberne har bragt nabolaget i Kær sammen, og det har faktisk været rart for familien Schou at lære naboerne bedre at kende.

Dét ønske blev dog midlertidigt sat på pause. I stedet for landlig idyl gav marken 250 meter fra deres hus nu grund til bekymring og utryghed.

- Jeg har fire børn, jeg skal beskytte, så jeg tænkte, at det nok var bedst at gå indenfor, sagde Vibeke Schou halvanden uge efter, hun første gang hørte om bomberne.

Hun fortalte, at fundet af de to bomber kom som et chok for hele nabolaget, men at det værste var uvisheden. For hvad skulle der ske? Og hvornår?

I første omgang oplyste Syd- og Sønderjyllands Politi nemlig, at bomberne ikke umiddelbart var farlige.

Allerede efter fundet 29. oktober var planen, at de skulle sprænges væk, men hvornår var uvist. Først skulle Forsvarets ammunitionsryddere, EOD, foretage en række tekniske undersøgelser af bomberne og området.

Bombesprængning.jpg
Beboere inden for den tynde røde cirkel blev tirsdag aften og natten til onsdag evakueret fra deres hjem.
Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Ti dage senere besluttede Syd- og Sønderjyllands Politi så at udvide det område, hvor de indtil nu havde søgt efter flere bomber.

De vidste, at der havde været flere bomber om bord på det fly, som styrtede ned under krigen. Nogle eksploderede, nogle gjorde ikke.

quote

Genstanden har tidligere givet udslag på EODs metalsøger, og der kan derfor være tale om en tredje bombe

Uddrag fra pressemeddelelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi

Derfor gik arbejdet nu også ud på at finde den rette metode til en kontrolleret sprængning af de to bomber, men selvom det blev hverdag for familien Schou, skulle myndighederne snart gøre en alvorlig opdagelse.

Pludselig skulle det gå stærkt

Det bizarre fund skabte også andet end utryghed og ventetid for naboerne i Kær.

Det har givet anledning for familien Schou til at lære historien om deres hus at kende.

De 500 kilo tunge bomber skulle kastes over Hamborg fra et britisk bombefly i juli 1943. Men flyet blev skudt ned af en tysk natjager, og derfor endte bomberne i jorden på den sønderjyske mark.

Den første bombe, foreningen fandt, var tydeligvis allerede detoneret. Her fandt man nemlig kun den forvredne hale.
Foto: Air Force Memorial Center Als

En af bomberne dræbte i sin tid fem britiske besætningsmedlemmer samt en tysker, der var i gang med at hive dem ud af det brændende Halifax-fly.

- Det minder en om, at det ikke er så lang tid siden, vi har haft en verdenskrig, og det giver noget til eftertanke, så man ikke glemmer, hvad der er sket, sagde Vibeke Schou.

Mens myndighederne undersøgte bomberne, blev det hurtigt hverdag for familien Schou. De hæftede sig ved politiets melding om, at de nok skulle orientere berørte borgere i området i god tid, når den rette løsning til bortsprængningen var valgt.

Informationen ville blandt andet indeholde oplysninger om tidspunktet for sprængningen.

quote

Vi har også nogle dyr på vores ejendom, og det er dem, ungerne er mest bekymrede for

Vibeke Schou, hjemmegående

Præcis en uge efter den udmelding afholdte Syd- og Sønderjyllands Politi tirsdag aften dog et pressemøde.

Her oplyste de, at den ene af bomberne var i dårlig stand. Et brandrør på den ene af bomberne er tæret, og selv rystelser i jorden kan påvirke bomben.

Derfor lød konklusionen, at bomberne skulle bortsprænges hurtigere end ventet - og gerne hurtigst muligt.

En nat i gymnastiksalen

Faktisk besluttede myndighederne, at bomberne skulle bortsprænges allerede formiddagen efter pressemødet.

Derfor skulle beboere i området evakueres hurtigst muligt. Det drejede sig om cirka 200 husstande og 500 beboere.

Politiet har oprettet et callcenter på 1-1-4, hvor borgere kan ringe og få svar på spørgsmål.
Politiet har oprettet et callcenter på 1-1-4, hvor borgere kan ringe og få svar på spørgsmål.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Politiet opsøgte i løbet af tirsdag aften alle 200 husstande i zonen for at informere om, hvordan borgerne skulle forholde sig.

Familien Schou havde en helt almindelig hyggelig aften i sofaen foran fjernsynet tirsdag aften, da politiet pludselig ringede på døren med beskeden om, at familien skulle skynde sig at pakke de mest fornødne ting og derefter forlade hjemmet.

Til trods for, at familien har sovet på luftmadrasser i gymnastiksalen, så har de ifølge Vibeke Schou fået en ganske fin nattesøvn.
Til trods for, at familien har sovet på luftmadrasser i gymnastiksalen, så har de ifølge Vibeke Schou fået en ganske fin nattesøvn.
Foto: Jan Johansen, TV2

I mere end en time stod de to betjente ude foran huset og ventede på, at familien fik pakket færdigt, så betjentene kunne eskortere dem ud af den mere end to kilometer store sikkerhedszone.

Nu kunne de se frem til en nat på en luftmadras i den lokale gymnastiksal, og mens nedtællingen begyndte, hobede bekymringerne sig op.

De vidste, at bomberne skulle sprænges, men hvor stor ville eksplosionen blive? Så stor at den ville knuse glasset i deres vinduer? Ville der falde fragmenter af bomberne ned i deres baghave? Ville forsikringen dække skaderne? Og hvad med katten, hønsene og hestene, som de blev tvunget til at efterlade derhjemme?

10.45 lød braget

Onsdag morgen var knap 500 beboere på Als evakueret, og forberedelserne til destruktion af bomberne var i gang.

Politi og hjemmeværn var massivt til stede og spærrede alle indfaldsveje til området. Der var indført flyveforbud over sikkerhedszonen, og en del af Als Sund var afspærret for sejlads.

Sprængningen betød, at der inden for sikkerhedszonen var risiko for, at fragmenter kunne falde ned i den inderste del af sikkerhedszonen, ligesom der kan være ruder, som kan være blevet ødelagt.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Da den sorte røgsky steg til vejrs, så familien Schou med. De hørte braget, og da der sekundet efter blev stille, lød kun bekymringerne i deres tanker.

- Det, der bekymrer min mand og jeg mest, er nok, hvad der sker med huset, og hvem der skal dække eventuelle skader og den slags, siger Vibeke Schou og fortsætter:

- Vi har også nogle dyr på vores ejendom, og det er dem, ungerne er mest bekymrede for. Dem kunne vi jo ikke tage med, og vi ved heller ikke, hvornår vi kan komme tilbage og fodre dem.

Her ses bomben, da den blev fundet
Foto: Forsvaret

En tredje bombe?

Før familien Schou kunne vende hjem, skulle området kontrolleres og sikres. 

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste, at sprængningen gik efter planen, og at de skulle inspicere området for at sikre det.

Syd- og Sønderjyllands Politi opretholder sikkerhedszonen på Als foreløbigt. Formiddagens sprængning af to bomber fra Anden Verdenskrig gik efter planen, og politiet inspicerer nu området for at sikre det.
Syd- og Sønderjyllands Politi opretholder sikkerhedszonen på Als foreløbigt. Formiddagens sprængning af to bomber fra Anden Verdenskrig gik efter planen, og politiet inspicerer nu området for at sikre det.
Foto: Claus Fisker/Scanpix

Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste EOD arbejdede efterfølgende på at fritlægge den genstand, som de i dagene op til sprængningen var i færd med at undersøge. Genstanden havde tidligere givet udslag på EODs metalsøger, og der kunne derfor være tale om en tredje bombe. 

Efter at EOD onsdag eftermiddag fik gravet genstanden fri, viste det sig, at der var tale om metalskrot.

Herefter kom beskeden fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som beboerne havde ventet på. De kunne atter vende hjem.