TV der bevæger dig

17 sønderjyske forskertalenter på vej til landsfinale

17 skarpe, unge hjerner fra Sønderjylland vandt tirsdag den regionale semifinale, og har nu sikret sig en finaleplads i den nationale talentkonkurrence Unge Forskere 2015.

Den kun 12?årige Emil Husum fra 5.A på Ådalskolen i Esbjerg blev mandag kåret som en af Sønderjyllands skarpeste science-hjerner.

- Jeg har valgt at lave et projekt om alger, fordi jeg undrer mig over, hvorfor man ikke bruger alger direkte. Jeg er superglad for at være kommet i finalen?, siger Emil Husum i en pressemeddelelse.

Sammen med i alt 16 andre sønderjyske børn og unge er han dermed sikret en plads ved den landsdækkende finale, der afvikles ved en stor science-event i Forum den 26.-28. april. Her vil HKH Prins Joachim og undervisningsminister Christine Antorini vil overrække en check på 25.000 kr. til vinderen af titlen Årets Unge Forsker 2015.

00:22 Luk video

40 fynske og sønderjyske projekter havde kvalificeret sig til semifinalen i Region Syddanmark, som blev afviklet hos Universe på Als. En jury bestående af godt tyve naturfaglige eksperter fra regionen - lærere, professorer og lektorer - afgjorde i et spændende opløb, hvilke projekter, der egnede sig bedst til finalen. I alt gik 20 projekter varetaget af 31 børn og unge fra hele regionen videre, heraf var de 13 projekter sønderjyske.

Unge Forskere er arrangeret af Danish Science Factory, og er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. I alt har næsten 2.000 projekter fra hele landet været tilmeldt konkurrencen.

- Der har i år været en hidtil uset stor spændvidde i de tilmeldte videnskabelige projekter. Det har været helt fantastisk at se, hvad de unge kloge hoveder kan bidrage til samfundet med, når vi giver dem muligheden for det. Unge Forskere er netop til for at udfordre og anerkende vores unge talenter herhjemme, siger projektleder i Unge Forskere, Estrid Brandoff.

Hør Estrid Brandorff fortælle, hvorfor hun mener, Unge Forskere er et vigtigt projekt (varighed 0:22)