19-årig garder død under vagt på Gråsten Slot

En 19-årig værnepligtig er død af smitsom meningitis. Han blev syg under vagttjeneste på Gråsten Slot.

Den døde soldat er Jon-Sigurd Schwartz fra vagtkompagniet ved Den Kongelige Livgarde. Han meldte sig mandag syg på sergentskolen i Sønderborg, hvor vagtkompagniet opholder sig, mens det står for bevogtningen af Gråsten Slot, hvor den kongelige familie holder ferie.

Forsvarets læger indlagde ham på Sønderborg Sygehus. Han blev hurtigt overflyttet til Odens Universitetshospital, hvor han døde tirsdag kl. 2.54. Familien er underrettet.

Jon-Sigurd Schwartz døde af smitsom hjernebetændelse - kendt som meningitis. Han kolleger har været isoleret på sergentskolen, men har i dag genoptaget deres vagttjeneste på Gråsten Slot, oplyser Hærens Operative Kommando.

- Der er blevet sendt et kondolencebrev fra Hendes Majestæt Dronningen til soldatens nærmeste pårørende, fortæller Kirsten Baltzer Kahr fra kongehusets kommunikationsafdeling til ugebladet Her&Nu.

Forsvarets stabslæge fastslog ifølge Her&Nu samtidig, at den kongelige familie ikke var i risikozonen for smitte, da de ikke havde været i kontakt med soldaten.

 

 

Meningitis er en betændelse i hjernehinderne. Alle kan få meningitis, som kan komme i løbet af meget kort tid - det vil sige timer. De væsentligste symptomer er nakkestivhed og feber. Meningitis kan skyldes bakterier eller virus. Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårene. På trods af den bedste behandling er der stadig 5-15 procent, der dør af sygdommen eller får mén. Meningitis, som skyldes virus - viral/serøs meningitis - er derimod sjældent farlig og går over af sig selv.

Meningitis, som skyldes bakterier, behandles med antibiotika direkte i blodårerne. Valget af antibiotika afhænger af, om man ved hvilken bakterie, der er årsag til sygdommen. Penicillin vælges ofte, når det drejer sig om meningokokker eller pneumokokker, da disse næsten altid er følsomme over for penicillin. Er bakterierne ukendte, må man i stedet behandle med bredspektret antibiotika.

Meningitis, som skyldes virus, er normalt ikke farlig og kan oftest ikke behandles. Det er dog vigtigt at observere patienten for at sikre sig, at det ikke drejer sig om bakteriel meningitis.Kilde: Netdoktor)

Omkring 1000 danskere bliver hvert år ramt af meningitis, altså hjernehindebetændelse. Meningitis er således en forholdsvis sjælden men samtidig en meget alvorlig sygdom - hvert år dør flere danskere af meningitis.

Meningitis er en betændelse i de bløde hinder, der ligger rundt om hjernen. Betændelsen kan skyldes enten virus eller bakterier. I halvdelen af tilfældene skyldes betændelsen virus.
(Kilde: sygevoksne.dk)