Borgere i Sønderborg får tjekket røgalarmer

Langt de fleste dødsbrande sker i boliger uden røgalarm, og særligt ældre er udsatte. Derfor får de i Sønderborg lørdag besøg af RøgalamPatruljen, som tjekker om de har røgalarmer, der virker.

Mellem 2007 og 2015 er 89 personer omkommet som følge af brand i de 14 kommuner TV SYD dækker, viser en opgørelse fra Beredskabets Statistik. Langt de fleste dødsbrande sker i boliger uden røgalarm, hvor særligt de ældre er en udsat gruppe. 

quote

Især ældre mennesker er udsatte. Det skyldes blandt andet, at de ofte har svært ved selv at sætte røgalarmer op og ikke mindst at vedligeholde dem,

Peter Hofman-Bang, overingeniør, BrandBevægelsen

Derfor er RøgalarmPatruljen lørdag sendt på gaden i Sønderborg  for at besøge især de ældre borgere og se, om de har røgalarmer: 

- Især ældre mennesker er udsatte, når det gælder brand i hjemmet. Det skyldes blandt andet, at de ofte har svært ved selv at sætte røgalarmer op, og ikke mindst at vedligeholde dem, siger Peter Hofman-Bang, overingeniør i BrandBevægelsen.

RøgalarmPatruljen i Sønderborg består af en brandmand og to unge hjælpere fra de lokale Ulkebølspejdere, og de vil gå fra dør til dør i udvalgte boligområder og tilbyde at tjekke beboernes røgalarmer. Har en beboer ingen røgalarm, sætter patruljen gratis en ny op. Formålet med aktionen er at sætte fokus på brandsikkerhed i private hjem, fordi røgalarmer redder liv.

Ifølge Beredskabsstyrelsens rapport 'Dødsbrande i Danmark 2007' var der ingen røgalarm ved 82 procent af alle dødsbrande. En rapport lavet af Epinion for TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Energistyrelsen fra 2015 viser, at der kun er 27 procent af Danmarks boliger, som ikke har nogen røgalarm, så tallene taler deres tydelige sprog med en overrepræsentation af omkomne ved brand hos borgere, som ikke har nogen røgalarm. 

Omkomne ved brand fordelt på kommuner: År 2007-2015                                 Kilde: Beredskabsstyrelsen