TV der bevæger dig

Danfoss-formand i spidsen for styregruppe for ny bro

Jørgen Mads Clausen er valgt som formand for styregruppen, som arbejder for at få en bro mellem Fyn og Als.

Als-Fyn Broen kan komme til at se ud som broen, der er bygget i Busan-Geoje i Syd Korea med ingeniørbistand fra COWI. Den er bygget på baggrund af nogenlunde samme vanddybder og jordbundsforhold, som forventes mellem Bøjden og Fynshav.

Sønderborg og Faaborg-Midtfyn Kommune er officielt gået sammen om at arbejde for en fast bro-forbindelse mellem Fyn og Als. Torsdag mødtes projektets styregruppe for første gang, og her blev bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, valgt til formand.

Danfoss-formanden har i flere år været fortaler for en bro i stedet for de nuværende færger.

- Jeg ser store perspektiver i en fast forbindelse, og jeg glæder mig over, at vi nu for alvor går i gang med at gøre projektet til virkelighed, siger Jørgen Mads Clausen i en pressemeddelelse. En fast forbindelse vil være et boost til udviklingen i Syddanmark, og den vil med ét gøre det markant mere attraktivt at drive virksomhed og bo i regionen.

- En bro vil løfte det sydlige Danmark og vil samtidig løse nogle store nationale trafikproblemer, så det er en god investering. Ikke kun lokalt og regionalt, men også nationalt, siger Jørgen Mads Clausen.

Styregruppen skal i gang med at undersøge, hvordan en bro kan realiseres. Herunder hvem der skal betale for den, og hvordan miljøet vil blive påvirket.

Hvis vi ser bort fra de store byer og knudepunkter, er en bro mellem Fyn og Als et af de tre infrastrukturprojekter i Danmark, der giver det bedste afkast. Så en bro vil være en investering, der tjener sig selv hjem igen, og derfor kan det også være interessant for blandt andet pensionskasser at investere i projektet, siger Jørgen Mads Clausen.

Jørgen Mads Clausen er blevet formand for styregruppe, der skal arbejde for bro mellem Fyn og Als. (Arkivfoto)

 

Fakta om bro-samarbejdet

Sønderborg Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune har pr. 1 marts 2017 indgået en officiel samarbejdsaftale om at arbejde for en fast forbindelse mellem Sønderjylland og Sydfyn. Forbindelsen skal erstatte færgen mellem Bøjden på Fyn og Fynshav på Als.

Samarbejdet ledes af en styregruppe, som vil blive understøttet af en rådgivende komite. Arbejdet med at sammensætte komiteen er i gang.

Der er etableret et sekretariat med to ansatte til at understøtte styregruppe og komite.

Begge kommuner afsætter årligt én million kroner til samarbejdet. Midlerne går blandt andet til aflønning af sekretariatets medarbejdere og finansiering af undersøgelser og analyser.
Kommunernes samarbejdsaftale løber til og med udgangen af 2019.

Tidligere undersøgelser anslår, at en fast forbindelse inklusiv ny vejføring på Fyn og Als vil koste cirka 10 milliarder kroner.

Styregruppens medlemmer
Projektets styregruppe har otte medlemmer:

Formand Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand, Danfoss
Næstformand Knud Erik Hansen, indehaver og direktør, Carl Hansen & Søn
Christian Thygesen (V), borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
Erik Lauritzen (S), borgmester, Sønderborg Kommune
Hans Stavnsager (S), kommunalbestyrelsesmedlem, Faaborg-Midtfyn Kommune
Anne Møllegaard Mortensen (O), 1. viceborgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti), byrådsmedlem og formand for Udvalget for kulturel og regional udvikling, Sønderborg Kommune
Tom Holden (V), byrådsmedlem, Sønderborg Kommune