Danfoss på teglværket

Danfoss er det gennemgående emne i hele 2012 på Museum Sønderjyllands afdeling for industrihistorie, Cathrinesminde Teglværk.

I foråret udkom museets årsskrift ?Industrilandskabet omkring Danfoss?, udgivet i samarbejde med Sønderborg Kommune.

Danfoss og Cathrinesminde Teglværk er begge udpeget som nationale industriminder. Derfor har Kulturministeriet støttet udarbejdelsen af områdebeskrivelser for de to eksempler på industriel kulturarv. Beskrivelsen af Danfoss fortæller om virksomheden, egnen, bebyggelsen og landskabet.

I juni opføres der egnsspil om Danfoss på Cathrinesminde Teglværk. Det er Cathrinesmindes Venner, der står bag. Stykket er skrevet af Kaj Nissen, instrueres af Niels Damkjær og spilles af over 50 amatørskuespillere, hvoraf mange har været med ved tidligere egnsspil.

På den baggrund var det nærliggende at lade sommerens særudstilling handle om Danfoss. Udstillingen er skabt i samarbejde med Danfoss Historisk Arkiv og Danfossmuseet, som har udlånt genstande, stillet billeder til rådighed og stået bi med råd og dåd.

Udstillingen, der åbnede i dag, fortæller meget koncentreret om virksomhedens historie, bygningerne, produkterne, medarbejderne og den gennemgribende indflydelse på samfundet og omgivelserne på Als. Der vises et udvalg af centrale produkttyper fra Danfoss, og man kan se filmklip fra Danfoss Journalen, jubilæumsfilm m.m. fra perioden 1940-75.
Udstillingen sigter meget bredt, idet hovedteksterne er skrevet på dansk, tysk, engelsk og kinesisk, så også fjerntboende gæster kan få noget ud af den.