TV der bevæger dig

Danish Crown-medarbejdere udsat for lønfusk og dummebøder

Polske arbejdere på Danish Crowns slagteri i Oldenburg i Nordtyskland bliver udsat for lønfusk, dummebøder og trusler.

På papiret får arbejderne her på Danish Crown i Oldenburg den tyske mindsteløn på omkring 60 kroner i timen.

Det fortæller slagteriarbejdere og det tyske fagforbund NGG til Fagbladet 3F.

På papiret får arbejderne den tyske mindsteløn på omkring 60 kroner i timen - og dermed langt lavere løn end deres kolleger i eksempelvis Horsens og Blans.

Men reelt får de polske arbejdere i Tyskland slet ikke mindstelønnen, fortæller de.

- Snyd med timer og fradrag for værktøj er blevet en måde at omgå den nye mindsteløn på, siger Matthias Brümmer, der er faglig sekretær i fødevareforbundet NGG til Fagbladet 3F.

Slagteriarbejderne er ansat gennem det polske firma Marbar og bor i sovesale i et nedlagt mejeri. De fortæller, de skal betale bøder på op til 750 kroner, hvis de ikke rydder op på deres sovesale, eller hvis de kommer for sent på arbejde.

Arbejdere forklarer samtidig, at de bliver de udsat for trusler om vold, hvis de beklager sig over vilkårene.

Fødevareforbundet NNF er forarget over de nye anklager mod Danish Crown i Tyskland, men understreger at problemerne ikke er nye.

Jens Hansen, der er pressechef for Danish Crown, kalder oplysningerne om forholdene for slagteriarbejderne "uacceptable."

- Det er alt sammen nyt for mig, og det skal undersøges til bunds. Vi ved dog, at nogle af vores underleverandører har indført bøder til ansatte, der udebliver uden varsel, fordi det har været et stort problem. Det er en gråzone, som vi grundlæggende er imod, siger Jens Hansen til Fagbladet 3F.

Det er langt fra første gang, Danish Crown hører anklager om underbetaling og trusler mod de ansatte.

- Vi vil ikke acceptere, hvis folk bliver truet til tavshed, men det næsten umuligt for os at undersøge den slags anklager til bunds, når de arbejder hos underleverandører, siger Jens Hansen.

- Se hele artiklen fra Fagbladet her