Danmark i krig på nettet

Statens Arkiver markerer Danmarks store nederlag i 1864 med en tema-pakke på nettet. Bl.a. en lang række autentiske fotos, som kan bruges online.

Materialet bliver tilgængeligt på torsdag ? dagen for Slaget ved Sankelmark.

Statens Arkiver har udvalgt fotos og titusindvis af originale breve, rapporter og dokumenter fra krigen i 1864.

- Vi glæder os over den nye kildepakke om 1864, siger rigsarkivar Asbjørn Hellum. Der er et meget omfattende kildemateriale om krigen. Det bliver nu samlet og tilgængeliggjort online. Vi forventer, at kildepakken 1864 primært vil blive brugt af studerende og universitetslærere, der fremover vil få nemmere ved at bruge arkivalier som kildegrundlag for undervisning, opgaver, specialer eller forskning. Men alle interesserede er velkomne til at bruge materialet. Kildepakken vil dog uden tvivl danne grundlag for universitetsopgaver og ny forskning i krigens forløb, baggrund og konsekvenser.

Krigen i 1864 kaldes et af Danmarkshistoriens største traumer. Ved fredsslutningen gik en tredjedel af kongeriget og to femtedele af befolkningen tabt. Hvad var årsagerne til det store nederlag, og hvem havde ansvaret? Den diskussion er aldrig sluttet mellem historikere.

Kildepakken 1864 er den første af flere pakker med originalt materiale, der omhandler et bestemt tema. Alle pakker er udvalgt af eksperter fra Statens Arkiver.

TV SYD markerer også 150 året for om 1864. Du finder linket herunder.

Du kan også prøve kildepakken fra Statens Arkiver - men først fra på torsdag. Se link herunder.