De unge vil lære kinesisk

Alssund Gymnasium i Sønderborg er begyndt at gøre sine elever klar til at møde kineserne. Omkring 20 gymnasier udbyder nu kinesisk.

 - Der sker så mange ting i Kina. Kina har lige overhalet Japan og er nu verdens næststørste økonomi. Det er vigtigt, at eleverne får en forståelse for kinesisk kultur og sprog, for det vil præge vores fremtid, siger rektor på Alssundgymnasiet, Per Møller til Ritzaus Bureau.

Fransk på retur

I Sønderborg er kinesisk områdestudium et valgfag på C-niveau i 3. g. Sprog som italiensk og russisk er for længst uddøde, og måske er fransk ved at lide samme skæbne. 
 
 - Fransk og spansk lider, men på vores gymnasium er tysk stadig en stor sællert. Jeg kigger ikke kun mod øst, men er også i gang med at opruste internt til tysk, fordi Tyskland stadig er vores vigtigste handelspartner, siger rektor Per Møller.

Dekan Kirsten Refsing fra det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet siger til Ritzau, at det er alt for sent at gå i gang med kinesisk i gymnasiet.

Begynd med de mindste

- Vi skal starte tidligere med fremmedsprog, mens det ikke gør ondt at lære nye sprog. Man burde starte med at lære engelsk i børnehaveklassen. Så kunne man begynde med et andet sprog i anden klasse. Det kunne fint være kinesisk. Børn synes, det er spændende at tegne de kinesiske tegn, understreger Kirsten Refsing.

 Hun lærte selv både kinesisk og japansk efter, at hun var fyldt 18 år, men oplevede, at det er nemmere at lære sprog, når man i forvejen kan tale to-tre fremmedsprog. Hun har været med til at stifte foreningen: "Ja til sprog", som kæmper for at få respekten for sprog  tilbage.

 - Det er synd, at vores sprogkundskaber bliver dårligere og dårligere. Med den nye gymnasiereform kan man gå gennem gymnasiet uden at vælge andet fremmedsprog end engelsk. Latinsk er afskaffet, så alt i alt er gymnasiet blevet mindre sprogligt, siger Kirsten Refsing til Ritzau.