TV der bevæger dig

Det stemmer Danish Crowns ansatte om

Tirsdag udløses spændingen om lønaftalen på Danish Crowns svineslagterier.

Slagteriarbejderne afgør i dag, hvordan deres løn skal skæres til.

Der er spænding om afstemningen til det sidste på Danish Crown. Tillidsfolk erkender, at det kan gå begge veje.

Se her, hvad de ansatte stemmer om.

De omkring 6000 ansatte på Danish Crowns svineslagterier - DC Porks - ni afdelinger har siden torsdag kunne stemme om den kontroversielle lønaftale, der vil betyde, at medarbejderne skal afgive en del af deres løn til at investere i svineproduktion.

* Tillidsfolkene bryggede lønaftalen sammen i et forsøg på at redde arbejdspladser på slagterierne. Ledelsen på Danish Crown havde ellers meldt ud, at der skulle fyres 1.000 ansatte.

* Hvis lønaftalen stemmes i hus, så vil det betyde, at hver enkelt medarbejder på Danish Crowns svineslagterier skal aflevere en del af deres løn i de næste fire år.

* Udgangspunktet er, at de ansatte afgiver 6,4 procent af bruttolønnen i 2014. Derefter nedtrappes satsen til 4,7 procent i 2015, 3,2 procent i 2016 og 1,8 procent i 2017.

* Det giver samlet 600 millioner kroner, der skal gå til en fond, som svineproducenter kan låne fra til at investere i produktionen.

* Baggrunden er, at det er meget svært for de gældstyngede svineproducenter at få lov at låne penge i banken til at udvide svinestaldene. Det betyder mangel på slagtesvin og arbejdspladser, der forsvinder på slagterierne.

* Ledelsen på Danish Crown har godkendt aftalen og lover, at der ikke vil blive lukket slagterier i de fire år, aftalen varer.

* Der er til gengæld ingen løfter om helt at undgå fyringer, men hvis en medarbejder bliver fyret i perioden, får medarbejderne de investerede penge retur.

Resultatet af afstemningen ventes i løbet af tirsdag eftermiddag.