TV der bevæger dig

Det største slag på Als siden 1864

Over 85 historiske soldater, visekællinger, marketendere, borgerfruer og diakonisser indtager i weekenden den 29. og 30. juni Sønderborg for at deltage i årets store levendegørelse af Kampen om Als.

00:21

Kampen om Als genskabes i weekenden (arkivfoto)

1 af 2

Det bliver dermed det største slag på Als siden 1864. Der kommer deltagere både fra Tyskland, Tjekkiet, Danmark og endda en enkelt deltager helt fra USA! Alle disse historieentusiaster - som kalder sig reenactere ? mødes på tværs af kulturelle og sproglige barrierer for at være med i den Historiske Brigade Als og levendegøre Sønderborgs historie på festlig vis.

For en kort stund skruer vi tiden tilbage til det tragiske år i 1864, hvor Sønderborg blev centrum for de afgørende kampe i krigen mellem Danmark og Preussen/Østrig.

Dengang blev Sønderborg udbombet og ødelagt, men denne gang bliver det med et festligt og fredeligt optog gennem gågaden i Sønderborg lørdag formiddag. Optoget med soldater, kvinder i krinolinekjoler, kanoner og heste, starter lørdag kl. 11.30 fra Sønderborg Slot og går via Brogade til Sønderborg Rådhus, hvor borgmester Aase Nyegaard byder tropperne velkommen og proklamerer, at de danner den nye garnison i byen. Optoget slutter ved Rønhave Plads kl. 12.30.

Lejrliv og kampdemonstration

Besøg soldaterlejren og oplev lejrlivet ved fronten i 1864, hvor soldaterne kæmpede, spiste og levede under krigen i grænselandet. Hold dig for ørerne og snus til krudtrøgen, når kanonerne brager under slaget mellem danskerne og preusserne, som opføres både lørdag og søndag.

Lejrlivet ved Fronten i 1864 kan du opleve lørdag fra kl. 15-19 og søndag fra kl. 10-15.

Angrebet på Als

For de morgenduelige venter den helt store oplevelse. Arrangørerne genskaber Angrebet på Als, hvor de preussiske soldater i ly af nattemørket krydser Alssund i mange små både. Kanonerne brager og de danske soldater prøver at afværge det overvældende angreb. Angrebet på Als foregår på det historisk korrekte tidspunkt, nemlig natten mellem lørdag og søndag fra kl. 2.30 til kl. 4.00.

Det hele foregår på Hærens Sergentskoles Øvelsesplads Kær Vestermark ved kraftvarmeværket og Burger King lige nord for Sønderborg.

Mere kultur