TV der bevæger dig

Direktør frygter fyringer på slagterier

Slagteriarbejdernes nej kom som en overraskelse for Danish Crown direktør. Han kan ikke afvise fyringer.

Med Danish Crown-slagteriarbejdernes nej til et alternativt forslag om lønnedgang for at redde arbejdspladser, kan direktør i DC Pork, Jesper Friis, ikke afvise, at der vil komme fyringer.

- Laver man en matematisk fremføring af den udvikling, der har været de sidste 15 år, så er vi 1000 mand mindre om tre år, siger Jesper Friis, der er direktør i DC Pork til Ritzau.

Forslaget gik ud på, at de ansatte skulle betale en del af deres løn i fire år til en fond, så svineproducenterne kunne forny deres stalde til svin. Og dermed kunne slagterierne få tilført svin, der skulle slagtes. Men den plan er nu faldet fra hinanden.

- Antallet af slagtesvin falder, fordi rentabiliteten hos landmændene er lav. Vi kunne med det her initiativ få knækket kurven. For når antallet af slagtesvin falder, falder antallet af medarbejdere, siger Jesper Friis.

DC Pork har ni slagterier i Danmark. Aftalen, der er nu er nedstemt, sikrede, at ingen slagterier ville lukke i fire år. Men den indeholdt ikke en jobgaranti.

- Vi er en virksomhed, der eksporterer 93 procent af det, vi producerer. Vi konkurrerer med virksomheder i udlandet, som har nogle andre modeller for, hvordan man behandler og aflønner medarbejderne, siger direktøren.

- Det betyder, at vores konkurrenter kan producere langt, langt billigere. Sådan er det desværre, siger Jesper Friis.

Han skal nu sove på det her og siden mødes med tillidsmandskollegiet og den resterende ledelse i Danish Crown for at se, hvordan man kommer videre.

- Jeg kan sagtens forstå, at de ansatte ikke synes, det har været sjovt. Men udfordringen har været, at alternativet er endnu mere ubehageligt, påpeger Jesper Friis.