Doping-smugler skal to og et halvt år i fængsel

En 29-årig chauffør fra Ukraine blev torsdag ved Retten i Sønderborg sendt to og et halvt år i fængsel for at have transporteret store mængder doping-præparater fra Tyskland til Danmark.

Sagen startede ved, at politiet i marts måned undersøgte en ukrainsk varebil, som holdt på en rasteplads i Skrydstrup. Herfra skulle stofferne leveres til adresser i Vojens, Kolding og Silkeborg.

Den 29-årige fra Ukraine blev fundet skyldig i at have indsmuglet 569.817 ulovlige doping-enheder fra Tyskland til Danmark. Lasten fyldte 49 flyttekasser og indeholdte 50 forskellige dopingpræparater. Blandt dopingmidlerne var også en større mængde ulovlige lægemidler.

Udover den lange fængselsstraf blev chaufføren udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Chaufføren nægtede sig skyldig med henvisning til, at han ikke vidste, hvad der var i lasten. Men uoverensstemmelser i fragtpapirerne, omgåelse af toldprocedurerne og det faktum, at chaufføren selv havde kigget i en af kasserne, overbeviste retten om, at chaufføren var skyldig.

Det er til dato den hårdeste fængselsstraf, der er udmålt for dopingkriminalitet i Danmark. Det er et resultat af en skærpet bestemmelse i straffeloven, som trådte i kraft den 1. januar 2014. Det er første gang en domsmandsret har dømt efter denne bestemmelse. Det er også første gang domstolene har forholdt sig til, hvordan man skal opgøre en "dopingenhed" efter dansk praksis. Der findes ingen retningslinjer eller internationale standarder for det.

Chaufføren modtog dommen, men det er altså endnu uafklaret, om sagen vil blive anket af anklagemyndigheden, oplyser anklager Anne Damhus Kristensen fra anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.