Endnu en vindmøllepark møder modstand

Gang på gang forpurrer naboer vindmølleparker i Syd- og Sønderjylland. Nu er endnu en vindmøllepark under beskydning. Den skal ligge i Lillebælt.

Bare i år er der sat en kæp i møllehjulet på vindmølleplaner i både Haderslev, Tønder, Esbjerg, Aabenraa og Varde. Men det betyder ikke, at man dropper at lave nye vindmølleprojekter.

Lige nu er der planer om en vindmøllepark i Lillebælt fire kilometer fra Nordals. Og lige som i de forliste vindmølleprojekter i Syd- og Sønderjylland huer planerne ikke naboerne.

- Jeg synes ikke vil skal plante sådan et fint sted som Lillebælt til med store havvindmøller, siger Leif Jepsen, der er sommerhusudlejer på Nordals.

Møllerne, der muligvis kommer til at stå i Lillebælt, kan blive mellem 140 og 250 meter høje. Der kan komme op til 44 små møller eller 20 store møller.

Et vindmølleprojekt i Lillebælt skal være med til at gøre Sønderborg kommune CO2-neutrale i 2029.

Sønderborg Forsyning står for at forberede vindmølleprojektet, og de mener ikke, at man bare bør købe sin strøm i f.eks. Norge. 

- Jo, det kunne vi sagtens. Men det bliver betragtet som at købe aflad. Det er mere rigtigt at producere lokalt og bruge lokalt, siger Lars Blædel Riemann, der er direktør i Sønderborg Forsyning til TV SYD.

Det er dog ikke kun udsigten, der ændres. Det kan også påvirke turismen, mener Hans Uve Thomsen, der ejer et sommerhus i området.

- Der er hundredevis af turister her hver sommer, som nyder udsigten. Det giver også beskæftigelse på Nordals, som det ellers kniber lidt med. 

Hos sommerhusejerne er man bekymret for, at kampen er tabt, før den er gået i gang.

- Vi giver ikke op endnu. Men jeg kan godt se, at det bliver svært. I Sønderborg Kommune går de alle sammen ind for det, siger Hans Uve Thomsen.

Den første offentlige høringsfase varer indtil på søndag.  Først herefter går de mere konkrete undersøgelser i gang. De skal vise hvilke konsekvenser en vindmøllepark i Lillebælt vil få.