TV der bevæger dig

Flaget hejses for både tyskere og danskere

Torsdag samles tyske og danske tropper til mindehøjtidelighed på Dybbøl Banke.

00:43

Video: Christian Kallenbach, TV SYD

Flaget er hejst, og klokken 10.00 lægges der kranse på Dybbøl Banke til ære for de faldne under slaget for i dag 155 år siden.

- Soldater der kæmper for frihed, mindes vi. Det er en mindedag, hvor vi mindes dem, der går i krig, forklarer chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris.

På dags dato i 1864 angreb den preussiske hær Dybbøl Banke. Slaget varede i 10 timer, og da timerne var ovre, havde Danmark tabt næsten 5.000 mand og Preussen 1.200. Dræbte, sårede eller tilfangetagne.

- Uanset om det er 155 eller 20 år siden, er det en del af vores nationalfølelse, og det er en forpligtelse at mindes, mener oberstløjtnanten.

Jydske Landssoldater deltog i flaghejsningen iført historiske uniformer. Foto: Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland

Tyske tropper deltager også

Både danske og tyske faner bliver vist i dag. Fra dansk side står Hjemmeværnet med et eksercitskommando. Eksercits er en militær træningsøvelse under kommando fra en overordnet. De tyske soldater er fra Landeskommando Schleswig-Holstein, og der vil også være reservister (hjemsendt soldat som tilhører reserven, red.) fra Hamburg og en civil delegation fra Ahlen. Om deltagelsen fra tysk side siger oberstløjtnant Claus Klaris:

- Krigsofre er jo det samme på begge sider af fronten. Der må vi vise, at vi er i nutiden, hvor vi mindes side om side.

00:26

Foto: Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland

Luk video

Oberstløjtnant Claus Klaris skal holde tale, før kransene lægges, og derefter skal han lægge den første krans sammen med chefen for Landeskommando Schleswig-Holstein. Slesvigske Musikkorps vil spille, mens kranse og buketter bliver lagt ved Fællesgravene, hvor en del af de faldne soldater fra den 18. april 1964 ligger begravet. Udover det allerede sagte i artiklen her, vil oberstløjtnanten i sin tale fokusere på veteranarbejdet og sammenligne, hvad de gjorde tilbage i 1864, og hvad der gøres på området i dag.

Mange mennesker er mødt op ved Fællesgravene. Foto: Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland

I aften klokken 19.00 vil der være mindegudstjeneste i Sct. Marie Kirke i Sønderborg. Gudstjenesten vil gennemføres både på tysk og dansk af en præst fra hvert land. Bagefter vil der være mindesammenkomst i Frihedshallen.

Mere kultur