TV der bevæger dig

Forsker: Fremtiden ser sort ud for slagterierne

Afvisningen af en ny lønaftale er et kæmpe nederlag for tillidsfolkene på Danish Crown, mener forsker.

De kommende år ser dystre ud for slagteribranchen som helhed og Danish Crown i særdeleshed.

Det mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen, efter at 60 procent af omkring 6000 ansatte har sagt nej til en ny lønaftale.

Aftalen betød, at de ansatte skulle gå omkring 1000 kroner ned i løn efter skat om måneden, der i stedet skulle investeres i svineproduktion.

- Fremtiden ser krank ud. Det ser sort ud for svineslagterier i Danmark, slår Flemming Ibsen fast.

Han mener, at tillidsfolkene har lidt et kæmpenederlag, da hele 60 procent af de ansatte har afvist den nye lønaftale. Ibsen påpeger dog, at produktionsarbejdere også er svære at overbevise, når der er tale om forringelser.

- Slagteriarbejdere er industriarbejdere, der har en grundlæggende mistillid til, at løntilbageholdenhed kan redde virksomheder. Sådan har det altid været i den branche, siger Flemming Ibsen og tilføjer:

- Det har været nogen af de hårdeste, som man skulle overbevise, for det ligger dybt i slagteriarbejdere, at det ikke er måden at gøre det på.

Afvisningen af den nye lønaftale betyder, at der formentligt kommer fyringer og slagterilukninger i Danish Crown i de kommende år. Ledelsen i virksomheden har nemlig tidligere varslet, at 1000 arbejdspladser er i fare, hvis der ikke skete noget drastisk.

Lønaftalen betød, at de omkring 6000 ansatte samlet skulle afgive omkring 600 millioner kroner til investeringer i svineproduktion.

Baggrunden er, at det er meget svært for de gældstyngede svineproducenter at få lov at låne penge i banken til at udvide svinestaldene. Det betyder mangel på slagtesvin og arbejdspladser, der forsvinder på slagterierne.