TV der bevæger dig

Fra asylcenter til advokatkontor

Saranda Krasniqi er et eksempel på, at flygtninge kan falde til her i landet. Hun begyndte sit liv i Danmark i et asylcenter. I dag er hun jurist hos advokat Anne Land i Sønderborg.

04:46

Saranda Krasniqi og Anne Land på advokatkontoret i Sønderborg.

1 af 2

For en flygtning kan det være en stor udfordring at komme til Danmark og lære en ny kultur og et nyt sprog. Men Saranda Krasniqi på 28 er et eksempel på en vellykket integration. Hun er ny-uddannet jurist og har boet det meste af sit liv i Danmark.

Privat dansk skole

Hendes barndom var langt fra typisk dansk. Som otte-årig flygtede hun med sin familie fra det krigshærgede Kosovo til Danmark, hvor hun begyndt sin tilværelse på ikke blot et asylcenter, men flere. Hun forstod ikke rigtigt, hvad der foregik, men hun kunne ikke komme i skole i asylcentret og fortsætte den undervisning, hun begyndte på i Kosovo.

Det var årsagen til, at hendes forældre selv tog initiativ til at få hende i en privat dansk skole, selvom de ikke vidste, om de ville få asyl. Det var svært at lære dansk, siger hun, og hun nåede til femte klasse, før hun blev lukket ind i en dansk skole.

En god tolk

Saranda har altid haft en drøm om at læse jura. Hun har studeret på universitetet, og i dag er hun i lære som advokat hos Anne Land i Sønderborg.

De to mødte hinanden i retten i Aalborg, hvor Saranda var tolk. Hun var god, siger Anne Land. Hun havde greb om jura'en. Annes mand, Ole, var med, og han sagde, at Saranda kunne blive en god medarbejder på advokatkontoret i Sønderborg.

Sådan kom det til at gå. Saranda kom med mange 12-taller på sit eksamensbevis. Anne Land er sikker på, at Saranda når langt, fordi hun vil. Man kan blot ønske sig, at det officielle Danmark gør noget mere for at gøre tilværelsen lettere for andre flygtninge og deres børn, siger Anne land.

Mest sete på tvsyd.dk