Fugleinfluenza: Syge fugle fundet i Sønderjylland

Fødevarestyrelsen bekræfter, der er fundet smitte i vilde fugle på Als. Det sker, efter en besætning på 30.000 høns lige syd for den dansk/tyske grænse måtte slagtes i weekenden.

Frygten for fugleinfluenza af typen H5N8 stiger, efter der tirsdag er blevet konstateret fugleinfluenza hos to vilde fugle på Als. Det skriver Politiken.

Over for TV SYD bekræfter Fødevarestyrelsen, at der er fundet fugle med H5N8-fugleinfluenzaen på Sydals.

Professor Lars Erik Larsen fra DTU er formand for en særlig ekspertgruppe, som overvåger situationen og analyserer de fugle, der menes at være smittet, og han fortæller, det er to såkaldte Svartbag, en stor måge, der er blevet konstateret fugleinfluenza ved på Sydals. Fuglene blev fundet sidst i sidste uge.

- Vi kan se, smitten har bredt sig til det sydlige Jylland. Det er jo tæt på grænsen, og der har været konstateret et udbrud få kilometer fra grænsen på den tyske side, og derfor er det ikke overraskende. Vi ved, det er derude, og det rykker tættere på, siger professor Lars Erik Larsen til TV SYD.

- Det spreder sig, og vi er bange for, vi ikke har set toppen endnu.

Der er tidligere blevet fundet vilde fugle flere steder på Sjælland og tæt på den dansk/tyske grænse med fugleinfluenza af typen H5N8. Det er dog første gang, der er konstateret fugleinfluenza i vilde fugle i Jylland. Der er ifølge Fødevarestyrelsen fortsat ingen danske besætninger, der er smittet med H5N8-fugleinfluenza.

Smertefuld død

Fra midnat har alle høns skullet være under tag – enten indendørs eller under hegn og med fast tag, og det nye fund ændrer ikke på de krav. Ifølge Fødevarestyrelsen er der dog nu ”høj risiko” for, at den konstaterede fugleinfluenza hopper fra vilde fugle og til fjerkræbesætninger.

Sker det er dødeligheden høj, fortæller Lars Erik Larsen.

- Er det en besætning, det rammer, kan dødeligheden være op mod 90-100 %. Fugleinfluenzaen giver infektioner i de indre organer og i hjernen, og fuglene dør efter 24-48 timer – formentlig en ret smertefuld død, siger Lars Erik Larsen.

Kontakt myndighederne

Eksperter har siden sidste uge arbejdet for at teste vilde fugle, der er blevet fundet rundt i landet, og som kan være blevet smittet af H5N8. Og finder man døde fugle i naturen, så skal man tage kontakt til myndighederne.

- Man skal kontakte Fødevarestyrelsen og bruge det telefonnummer, der er på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Særligt hvis der er flere døde fugle i området, kan det være et tegn på, at det er fugleinfluenza, der har slået dem ihjel, forklarer Lars Erik Larsen.