Genoplev nederlaget til Preussen

Soldaternes kamp ved Dybbøl er blevet vækket til live resten af året. Nu kan du træde direkte ind på slagmarken.

De 60 % af danskerne, som ikke ved, hvem vi tabte Sønderjylland til i 1864, få chancen for at genopleve slaget ved Dybbøl.

I anledning af 150-året for slaget ved Dybbøl er museer og virksomheder gået sammen om at genskabe det nederlag, der adskilte sønderjyderne fra deres fædreland.

Det er der måske behov for. En undersøgelse som Voxmeter har lavet for Ritzau viser nemlig, at de fleste danskere ikke ved, at Preussen blev sejrherre ved slaget.

Med en særlig kombi-billet kan man blive klogere ved at få fire forskellige oplevelser af kampen:

Man bliver sejlet til og fra Als på færgeruten Bøjden-Fynshav, der under krigen blev brugt til at fragte sårede og døde.

I Danfoss Universe Oplevelsespark kan man komme på en simuleret flyvetur tilbage til slagmarken, imens man Historiecenter Dybbøl Banke fyrer historiske kanoner af. På Sønderborg Slot er der en udstilling med historier fra slaget.

- Det synes vi er en ret unik måde at sætte fokus på et af de vigtigste kapitler i Danmarkshistorien ? vel at mærke gjort på en måde, der levendegør fortiden og har noget at byde på for både børn og voksne,? siger Lindy Kjøller, der er salgs- og marketingchef hos Færgen.

Fredag markerer kongehuset og ministre 150-året for slaget, men nederlaget i 1864 kan opleves i resten af 2014. Man kan også blive klogere på historien, når TV SYD torsdag og fredag aften sender live fra Dybbøl.