Glade borgmestre: Hjælp til flygtninge og os

Borgmestrene er glade den aftale, som regeringen og Kommunernes Landsforening kunne præsentere på KLs årsmøde i Aalborg. Aftalen gør det nemmere for kommuner at skaffe tag over hovedet til flygtningene.

Aftalen indebærer, at der er flere penge til integration og indkvartering i statslige bygninger og private hjem. Og så vil regeringen søge Folketingets tilslutning til en midlertidig ændring af planloven.

Det sidste skal give kommunerne mulighed for hurtigere at oprette midlertidig indkvartering af flygtninge.

TV SYD har talt med tre borgmestre fra regionen:

For Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), handler det om boliger. I 2014 skulle der findes en bolig til 100 nye flygtninge.

Det var stort set umuligt, og i 2015 skal der findes plads til yderligere godt 300.

- Efterspørgslen bliver rigtigt stor. Vi skal huse 50 pct. flere ? og kæmper i forvejen med at finde boliger, siger han til TV SYD.

- Den nye aftale betyder, at vi kan lave boliger i industriområder ? eller en pavillion-by på en mark, hvor der ellers ikke skulle være boliger.

Boliger har de nok af i Haderslev. Her smiler borgmesteren til gengæld ved tanken om, at han nu også har regeringens opbakning til at begynde integrationsindsatsen allerede, mens flygtningene sidder i asylcentret:

- Problemet er, at de ikke har arbejde og sprog. Det kan man tage hul på med det samme, siger borgmester H.P. Geil (V), til TV SYD. Det er genialt, når vi mangler arbejdskraft.

I Sønderborg råber storevirksomheder som Danfoss på veluddannet arbejdskraft. Derfor er borgmester Erik Lauritzen (S) glad for, at regeringen vil kortlægge asylansøgernes kvalifikationer. Så f.eks. ingeniører bliver bosat, hvor de er en mangelvare.

- Kompetencer, der kan bruges i de forskellige kommuner, flyttes derhen, hvor det er fornuftigt, og det er også godt for os, siger Erik Lauritzen til TV SYD.