Her vurderes hver tredje elev ikke uddannelsesparat

”Ikke uddannelsesparat” – det er den vurdering, flere end hver tredje elev i Sønderborg får i 8. klasse. Det er bundrekord i Syd- og Sønderjylland.

Det er nye tal fra Undervisningsministeriet, der viser, at Sønderborg er den kommune i Syd- og Sønderjylland, der vurderer flest elever i 8. klasse til ikke at være klar til at komme ind på en ungdomsuddannelse.

Vurderingen af, om en elev vil være i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse, starter i 8. klasse. Her bedømmer lærerne elevernes sociale og personlige kompetencer, som sammen med karaktergennemsnittet er afgørende for, om eleven vurderes egent til en ungdomsuddannelse.

quote

Jeg synes tallene er alt for høje, og vi skal have knækket kurven hurtigst muligt.

Tage Petersen, Venstre, næstformand, Børne- og uddannelsesudvalget, Sønderborg

Der kræves et karaktergennemsnit på minimum 4, før man kan vurderes parat til en ungdomsuddannelse.

På landsplan vurderes 28 procent af alle elever i 8. klasse ikke at være egnet til optagelse på den ungdomsuddannelse, de ønsker at komme ind på. I Sønderborg er tallet 35 procent.

- Jeg synes, tallene er alt for høje, og vi skal have knækket kurven hurtigst muligt, siger Tage Petersen (V), næstformand i Børne- og uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune til TV SYD.

Så mange unge er ikke klar i din kommune

Billund:                22 pct.
Esbjerg:               30 pct.
Fanø:                     3 pct.
Fredericia:           28 pct.
Haderslev            33 pct.
Hedensted:          31 pct.
Horsens:              24 pct.
Kolding:               26 pct.
Sønderborg:        35 pct.
Tønder:               29 pct.
Varde:                 33 pct.
Vejen:                  31 pct.
Vejle:                   24 pct.
Aabenraa:           28 pct.

Tage Petersen har ingen forklaring på hvorfor så mange elever i Sønderborg Kommune ikke opfylder kravene til at blive vurderet parat til en ungdomsuddannelse.

- Det er selvfølgelig karaktererne, men det også de sociale og personlige kompetencer, der ikke er helt ok, siger Tage Petersen.

Heller ikke formanden for Sønderborg lærerkreds, Annette Van Buren, kan forklare hvorfor Sønderborg kommer ud som bundskaber blandt de Syd- og Sønderjyske kommuner.

- For nogle år tilbage mødte ungdomsuddannelsesvejledningen – også kaldet UU – alle elever på 6. årgang, og så fulgte de dem hele vejen op. Nu er ressourcen sparet væk, så det er kun dem, der bliver erklæret ikke uddannelsesparate midt i 8 klasse, der nu møder en UU-vejleder. Og hvis man først kommer i gang på 8. årgang, er det for sent at gøre noget, hvis det er en længerevarende indsats, der er brug for, siger Annette van Buren til TV SYD.

Sønderborg Kommune vedtog før sommerferien en ny helhedsplan for skolerne i kommunen. Her er der blandt andet sat penge af til intensive forløb for de børn, der har brug for det allerede på mellemtrinnet – i 4.-6. klasse.

- Men forbedringerne sker ikke lige fra den ene dag til den anden. Det bliver et langt sejt træk, siger Tage Petersen.

Syv kommuner over landsgennemsnittet

Det er ikke kun Sønderborg Kommune, der har problemer med et stort antal elever, der ikke vurderes uddannelsesparate.

I Haderslev og Varde er hver tredje elev i 8. klasse ikke parat, men også Hedensted, Esbjerg, Vejen og Tønder ligger over landsgennemsnittet.

Under gennemsnittet ligger Horsens, Vejle, Kolding, Billund og Fanø.