Hvem er verdens bedste til synnejysk?

Der blev dystet i dialekt, gastronomi og kulturviden, da der lørdag blev fundet en verdensmester i sønderjysk.

Lørdagens VM i synnejysk i Guderup på Als bød blandt andet på "Synnejysk Jeopardy" og quiz i gamle, sønderjyske udtryk, før der kunne kåres en vinder. Den nye verdensmester i synnejysk er Hans Jørgen Moos fra Sønderborg.

Ideen til verdensmesterskabet er kommet fra den lokale handelsstandsforening i Guderup. Her var man så træt af altid at blive kaldt udkantsdanmark, at man besluttede at gøre "udkanten" til centrum for intet mindre end et verdensmesterskab. Man ville simpelthen finde den person i verden, der mestrede det sønderjyske sprog allerbedst.

I samarbejde med Alsingergildet, Æ Synnejysk Forening, Æ Rummelpot og ikke mindst professor Elin Fredsted fra Flensborg Universitet og Michael Ejstrup fra Journalisthøjskolen, afholdt handelsstandsforeningen Guderup i Centrum det allerførste "Verdensmesterskabet i Synnejysk" i 2013 med 60 deltagere fra hele Danmark.

Lørdag blev der afholdt VM i synnejysk.

Her kan du høre en af de frivillige sønderjyder til arrangementet, Jaqueline Nicolaisen, fortælle om, hvad der er så særligt ved den sønderjyske dialekt. (Varighed: 00:19 min.)