Kirker må tænke kreativt for at fylde tomme kirkegårde

Aldrig har der været så mange ledige gravsteder på kirkegårdene. Det betyder, at kirkerne må finde på andre ting at bruge kirkegårdene til.

Der er langt mellem gravstenene på de sydjyske kirkegårde. Faktisk har der aldrig været så mange tomme gravsteder på kirkegårdene som i dag.

Forklaringen er blandt andet, at flere vælger at blive brændt i stedet for en traditionel begravelse, og det kræver ikke så meget plads. Mange dropper samtidig familiegravstederne og vælger de ukendtes grav.

I Adsbøl er omkring 200 gravsteder lige nu ledige på kirkegården, og det har fået kirken til at tænke kreativt.

- Det er jo et naturligt resultat af den virkelighed, vi lever i. Derfor må vi følge med tiden. Vi prøver derfor at gøre rummet på kirkegården til en god oplevelse ved at plante dem til og gøre dem hyggelige på en anden måde, siger Helle Blindbæk, der er formand for menighedsrådet i Adsbøl ved Gråsten.

For at gøre kirkegården til et mere rekreativt område, har kirken ansat et arkitektfirma, der er eksperter i udendørs landskaber.

- Allerede for to år siden lagde vi græs overalt på den ene kirkegård i byen. Det skaber et helt andet rum. Det er ikke bare en park, men et rum, hvor man også kan fordybe sig, siger Signe Moos, der er landskabsarkitekt i firmaet Moos+Looft.

Landskabsarkitekterne har allerede omdannet flere kirkegårde i Syd- og Sønderjylland til rekreative områder. I den kommende tid kommer halvtomme kirkegårde i Bov og Egernsund under kærlig behandling.