TV der bevæger dig

Kritik: Arbejdsgiverne udnytter ledige i praktik

Antallet af praktik- og løntilskudsstillinger stiger stærkt. Danish Crown i Blans ansatte 40 i fire ugers praktikophold.

De seneste tre år er antallet af offentligt støttede praktikpladser og løntilskudsstillinger i private virksomheder tredoblet. Alene brugen af arbejdsløse i fire ugers gratis virksomhedspraktik er siden 2009 steget med 263 procent.

Gratis indslusningsperiode

For eksempel ansatte Danish Crown i Blans i januar 40 personer i fire ugers praktikophold, som på den måde virkede som en gratis indslusningsperiode for slagterigiganten.

Ordningen har vakt opsigt og givet kritik:

- Der er ingen som helst dokumentation for, at virksomhedspraktik bringer folk tilbage til arbejdsmarkedet. De ledige går som underbetalt arbejdskraft. Det giver dem ikke kvalifikationer, som bringer dem tættere på en arbejdsplads, siger Torben Poulsen, hovedkasserer og leder af Metals A-kasse.

Da Danish Crown i Blans i Sønderjylland manglede 40 mand i januar, fortalte de i indkaldelsen til informationsmødet: "Det er ikke nødvendigt med forudgående kendskab til slagterifaget, da alle nye medarbejdere vil få uddannelse i fagområdet i en praktik/løntilskudsperiode."

Udnyttelse

Dansk Metal ser dette som et klokkeklart eksempel på, at Danish Crown udnytter de ledige, som først skal arbejde gratis, før de - måske - får stillet en af de 40 stillinger til rådighed.

Danish Crown mener derimod praktikperioden er en gevinst for de ledige. 37 ud af 40 ledige fik fast arbejde efter praktikken, og fabrikschefen kalder derfor ordningen en succes, for i perioder har det været vanskeligt at finde medarbejdere til slagteriet.

Spild af tid

- Der var ingen af de ledige, som havde set et slagteri før. I de fire ugers praktik finder folk ud af, om de kan tåle lugten i slagteriet, og de får uddannelse og instruktion af slagtersvende. Jeg har fulgt med i debatten, om man udnytter ledige i praktik. Men jeg kunne aldrig drømme om at sætte en praktikperiode i gang, hvis der ikke var job efterfølgende. Det ville være spild af de lediges og vores tid, siger Ole Carlsen, fabrikschef på Danish Crown, der fortæller, at jobcentret i Sønderjylland godkendte alle praktikpladser.

Tvivlsom effekt

Forsker stiller imidlertid spørgsmålstegn ved effekten af de korte virksomhedspraktikker på fire uger og siger:

- Det er dog at tage munden for fuld at sige, at virksomhederne viser mere ansvar, når det drejer sig om virksomhedspraktik. Ordningen er uden omkostninger for virksomhederne, som kan tage ledige ind og afprøve gratis, siger Flemming Larsen, der forsker i aktiveringspolitik ved Aalborg Universitet.