Line er klar til en fremtid med mange flere robotter

Rapport vurderer, at op mod halvdelen af arbejdstiden i Danmark kan automatiseres. Videnscenter i Sønderborg uddanner fremtidens arbejdskraft.

Når Line Brodersen en dag er færdig med sin uddannelse, er hun klædt på til en automatiseret fremtid med robotter. Hun læser til automatiktekniker på EUC Syd i Sønderborg, hvor Videnscenter for Automation og Robotteknologi også hører til.

quote

Det er sjovt at lære om robotter, fordi det er en teknologi, vi ikke havde for 100 år siden.

Line Brodersen, automatiktekniker-studerende, EUC Syd i Sønderborg

Det vurderes i en rapport fra McKinsey, at 40-50 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres. Samtidig har der ifølge Dansk Industri (DI) aldrig været flere robotter i de danske industrivirksomheder, og beskæftigelsen har heller aldrig været højere. Kombinationen af de kendsgerninger tyder på en fremtid med behov for mennesker med 21-årige Lines kvalifikationer.

- Det er sjovt at lære om robotter, fordi det er en teknologi, vi ikke havde for 100 år siden, og så er det jo nogle udfordringer, som er anderledes, og derfor kan jeg godt lide at lære om det, siger Line Brodersen til TV SYD.

Hun er i lære hos Valmont SM i Hjordkær ved Aabenraa, og når hun er på skoleophold på EUC Syd i Sønderborg, har hun mulighed for at holde sig orienteret om den seneste udvikling inden for robotteknologi ved det sønderjyske videnscenter.

Line Brodersen studerer til automatikteniker på EUC Syd i Sønderborg, hvor hun bliver en af fremtidens robot-eksperter.
Line Brodersen studerer til automatikteniker på EUC Syd i Sønderborg, hvor hun bliver en af fremtidens robot-eksperter.

20 mio. kr. til ny teknologi

Videnscentret har hovedadresse på Syddansk Erhvervsskole i Odense og samarbejder med EUC Syd i Sønderborg og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning. Det er åbent for lærere og lærlinge fra landets erhvervsskoler og elever fra grundskolerne, der er nysgerrige på robotter og vil lære om automation. Med 20 millioner kroner fra Undervisningsministeriet investerer videnscenteret løbende i højteknologisk udstyr, så elever og lærere hele tiden er helt fremme i skoene med den teknologiske udvikling.

EUC Syd har en ambition om at uddanne de bedste på området - for skolen oplever stor interesse for arbejdskraft med automatiserings kompetencer fra virksomhederne. Og det er Line sikker på, hun kan leve op til.

- Vi kan komme ud til en kunde, hvor de siger "vi vil gerne have en elevator, der skal gøre det her". Så tager vi den fra bunden af, for det har vi lært, og vi kan også komme ud og reparere på det og udvikle, hvis det er den vej, man vil, fortæller Line Brodersen.

Robotterne tager over

Meget tyder på, at Line Brodersen og hendes medstuderende kan se frem til mere end rigelig beskæftigelse i deres fremtidige arbejdsliv. I en rapport fra 2017 vurderer det amerikanske managementkonsulentfirma, McKinsey, nemlig, at 40 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres. I Syd- og Sønderjylland er potentialet endnu større - helt op til knap 50 procent i nogle områder, fordi langt de fleste danske industriarbejdspladser ligger her. Derfor er behovet for automatisering også størst her.

Cheføkonom hos Dansk Industri, Morten Granzau Nielsen, påpeger over for TV SYD, at automatiseringen af eksempelvis industrien er med til at fastholde produktion i landet og samtidig øge vores levestandard.

De mennesker, hvis arbejde robotterne har overtaget, laver ifølge cheføkonomen noget andet med mere værdi end tidligere.

- Man kan sætte lighedstegn mellem automatisering og et bedre arbejdsliv. Robotter eller automatisering gør medarbejdere mere produktive og giver dem højere løn. Det gør dem i stand til at beholde deres arbejde, og virksomhederne i stand til at konkurrere med andre lande, siger han til TV SYD.

Så intet tyder på, at robotterne har skubbet folk ud af arbejdsmarkedet. Eller at en af fremtidens medarbejdere som Line Brodersen spilder sin tid med at lege med robotter. Tværtimod.