TV der bevæger dig

Lokale ildsjæle skaber nyt liv i gammel skole

Da Bakkensbro Skole lukkede for fire år siden, så en del af byens livsnerve ud til at gå tabt. Men så tog borgerne sagen i egne hænder.

Velkomstpakken til Bakkensbro Kultur- og Aktivitetscenter indeholder også abonnement til løbeklubben. Foto: Kristoffer Hauervig Kristensen

Mange små lokalsamfund kæmper med affolkning og butiksdød. Her på TV SYD hylder vi i hele uge 7 de lokale initiativer og ildsjæle, der kæmper mod denne udvikling i serien ”Det klarer vi selv”.

I Avnbøl-Ullerup lidt uden for Sønderborg nægter borgerne at lade sig slå ud af mærkatet ”Udkantsdanmark”.

Da Bakkensbro Skole i Ullerup lukkede for fire år så en del af byens liv ud til at forsvinde. Men en gruppe borgere ville det anderledes.

De gik sammen i en bestyrelse og stiftede Bakkensbro Kultur- og Aktivitetscenter. I dag har hele 22 lokale foreninger hjemme i den gamle skole. I lokalerne finder man blandt andet en strikkeklub, modelflyentusiaster og en løbeklub.

Avnbøl-Ullerup Landsbylaug er blandt dem, der bruger skolen flittigt, de arrangerer både fællesspisning, sommerfester og udgiver et lokalblad. De arbejder også på en ”velkomstpakke”, der skal hjælpe nye beboere med at falde hurtigt til.

- Velkomstpakken er en ting vi gør for at byde folk velkommen og få dem med i de lokale foreninger. Der følger blandt andet et abonnement til løbeklubben og forskellige ting fra de lokale erhvervsdrivende med. Og så ser de også,  hvilke foreninger, der er. Vi skal have dem med i samfundet, og de skal føle sig velkomne, når de kommer her, siger Asmus Madsen, der er formand for Avnbøl-Ullerup Landsbylaug til TV SYD.

Vi synes det ville være rart, hvis folk der kommer her til også har lyst til at blive her, og at der måske kommer endnu flere herud, som har lyst til at være en del af samfundet.

Helle Teichart Ohlsen, ejer af F24.

Det er det lokale erhvervsliv, der sponsorere pakkens indhold. Blandt dem er ejeren af tankstationen F24 Helle Teichart Ohlsen.

- Vi synes det ville være rart, hvis folk der kommer her til også har lyst til at blive her, og at der måske kommer endnu flere herud, som har lyst til at være en del af samfundet, siger hun til TV SYD.

Men selvom der allerede er godt gang i det nye kultur- og aktivitetscenter,  så har de stadig drømme for fremtiden i Avnbøl-Ullerup.

- Målet er at holde gang i det hele og måske udvide kulturcentret Der er ikke flere lokaler, vi kan henvise til, men vi kunne måske godt tænke os at bygge ud, eller hvad det nu skulle være, siger Asmus Madsen til TV SYD.

Mere kultur