TV der bevæger dig

Nej til lønnedgang

60 procent af medarbejdere i Danish Crowns svinekødsdivision har stemt nej til det forslag, slagteriarbejdernes tillidsrepræsentanter fremlagde for to uger siden.

12:35

1 af 2

Planen var at opbygge en fond på 600 millioner kroner med indskud fra slagteriarbejderne, der skulle investeres i større svineproduktion for at indhente det tabte i de senere år. Stadig flere landmænd sender deres grise til Tyskland, hvor de kan få en bedre afregningspris.

- Men med et nej i dagens afstemning blandt slagteriarbejderne i Danish Crown, er der nu i stedet udsigt til et farvel til flere danske arbejdspladser, skriver slagteriet på koncernens hjemmeside.

Danish Crown har tidligere varslet nedlæggelse af 1.000 arbejdspladser på svineslagterierne.

- Som tillidsrepræsentanter var vi godt klar over, vi valgte en helt ny kurs med forslaget om, at vi som medarbejdere skulle investere i egne arbejdspladser. Men jeg skal ærligt indrømme, at vi gjorde det, fordi vi håbede på et ja for at sikre vores arbejdspladser, siger formand for tillidsmandskollegiet Lars Mose, som også er fællestillidsmand på slagteriet i Horsens.

Planlægger nedskæringer

Ledelsen i Danish Crown vil i den kommende tid tage stilling til, hvordan man bedst muligt tilpasser kapaciteten til det antal slagtesvin, der nu og i den kommende tid skal slagtes i Danmark.

- Principielt er det ikke medarbejdernes opgave at etablere svineproduktion. Men antallet af producerede slagtesvin i Danmark hænger nu engang uløseligt sammen med antallet af arbejdspladser, og derfor er det naturligvis ærgerligt, at afstemningen falder ud, som den gør, siger formand for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt.

De ansatte sagde nej til at afgiver 6,4 procent af bruttolønnen i 2014, 4,7 procent i 2015, 3,2 procent i 2016 og 1,8 procent i 2017 til fonden, der skulle låne penge ud til byggeri af nye svinestalde.

6.000 slagteriarbejdere deltog i afstemningen.