P-vagter får bodycams og overfaldsalarmer efter overfald

Trusler mod p-vagter har gjort, at vagterne fire steder i Syd- og Sønderjylland er blevet udstyret med både bodycams og overfaldsalarmer.

Hver dag når Brian Valentin tager sin arbejdsuniform på, monterer han et bodycam på brystet og en overfaldsalarm i bæltet. Som P-vagt lever Brian Valentin med en erhvervsrisiko for overfald – og de kan være både verbale og fysiske.

- Det kan godt ske et par gange om ugen, at nogen kommer hen og er utilfredse, fortæller Brian Valentin, p-vagt. De fleste situationer ender fredeligt, men i få tilfælde kan det eskalere.

Brian Valentin er udstyret med både bodycam og overfaldsalarm.
Brian Valentin er udstyret med både bodycam og overfaldsalarm.

I 2015 tog en bilist kvælertag på en af Brian Valentins kollegaer, fordi han var utilfreds med en afgift.

- Min kollega går helt i sort og kan faktisk ikke huske, hvad der sker de næste ti minutter, siger Brian Valentin.

Derfor fik p-vagterne i Sønderborg som de første i landet et kamera på deres uniform. Et bodycam er en et lille kamera, som vagterne monterer på brystet. Hver gang de går ind på en parkeringsplads, tænder de for kameraet.

Sønderborg er ikke det eneste sted i landsdelen, hvor p-vagterne er udstyret med de små overvågningskameraer. Også p-vagter i Tønder, Aabenraa og Haderslev har taget kameraret til sig. 

Udover kameraet er vagterne også udstyret med en overfaldsalarm, og den har Brian Valentin faktisk selv haft brug for.

- De var to, og så følte jeg at situationen godt kunne eskalere, og så trykkede jeg på knappen, siger Brian Valentin. De to mænd så trykket, og det var nok til at de to mænd kørte sin vej. 

P-vagter får bodycams og overfaldsalarmer efter overfald.
Video: Hans Lausten, TV SYD.