TV der bevæger dig

Risiko for fugleinfluenza: Gråsten Fjerkræ slagter alt

Risikoen for fugleinfluenza får nu Gråsten Fjerkræ til at slagte alle gæs og ænder. Derfor leverer de kun frosne gæs og ænder til årets julehandel.

Billedet stammer fra en rundvisning på Gråsten Fjerkræ i 2013. Arkivfoto, Gråsten fjerkræ.

Kun få kilometer fra hvor Gråsten Fjerkræs gæs og ænder går, er der konstateret fugleinfluenza, virus H5N8. Derfor har virksomheden taget den beslutning, at alle fjerkræ skal slagtes omgående.

Beslutningen om kun at levere frosne ænder betyder et tab på mellem en halv og en hel million kroner for virksomheden, men Gråsten Fjerkræ slagter, fordi de ikke vil risikere at besætningen bliver ramt af fugleinfluenza.

- Hvis besætningen bliver ramt af fugleinfluenza, så skal man slagte og kassere hele besætningen, og det er uden erstatning, siger Jens Micheal Damm, kommunikationsrådgiver for Gråsten Fjerkræ til TV SYD.

Selvom besætningen går under et tag, så er den på grund af virus i området udsat.       

- Der er blevet konstateret fugleinfluenza i samme område, så i forhold til smittefare kan det være en god beslutning at slagte, mener Lars Erik Larsen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Veterinærinstituttet.

Vil ikke gå på kompromis med dyrevelfærd

I Danmark er det ikke et lovkrav, at gæs og ænder står under tag, men det er det i Tyskland, hvor Gråsten Fjerkræs besætning står.

- Man tvinger nogle fjerkræ til at gå under et tag, hvilket de ikke er vant til, siger Micheal Damm.

Derfor mener Gråsten Fjerkræ, at det er bedre for dyrenes ve og vel, at de bliver slagtet nu.

Normalt leverer Gråsten Fjerkræ 95 procent af sine ænder og gæs i fersk tilstand, men i år leverer de 100 procent frosne ænder.