TV der bevæger dig

Sjælden komet filmet i Sønderborg

To gymnasielærere i Sønderborg har filmet kometen Pan-STARRS. Kometen tager 100 millioner år om at fuldføre sin bane om solen, så de kommende dage er sidste chance for at se kometen.

00:05

Kometen Pan-STARRS fanget i et kort øjeblik omkring 100 millioner kilometer væk.

1 af 2

Det er omkring syv år siden, der sidst har været en komet over Danmark, hvor man kan se halen med det blotte øje, men med held kan du opleve det i de her dage.

Michael Lentfer Jensen og Martin Glitrup, der underviser i astronomi, har fulgt kometen Pan-STARRS (C/2011 L4) i det fuldt fjernstyrede observatorium på Alssundgymnasiet.

- Syd for ækvator var kometen fin. Her nordpå var den en smule skuffende, men det er altid spændende at se, hvordan kometen bliver, fortæller Michael Lentfer til TV SYD.

Kometen er løst anslået omkring 100 millioner kilometer væk og består af is og støv. Det gør det svært at forudsige kometens udseende.

Om få dage forsvinder kometen ud af syne, men hvis man er hurtig, kan man stadig nå at opleve kometen på aftenhimlen. Det kræver en håndkikkert og så skal man kigge lige over horisonten, der hvor solen går ned.

SE MERE OM KOMETEN Pan-STARRS PÅ ALSSUNDGYMNASIETS HJEMMESIDE

Indenfor astronomiens verden har man allerede rettet blikket mod en anden spektakulær komet, ISON, der dukker op til november. Den forventes at kunne lyse lige så stærkt som fuldmånen og regnes af astronomer for en af verdenshistoriens mest spektakulære kometer.