Soldater ved grænsen deler sønderjyske borgmestre

Flensborgs overborgmester Simone Lange udtalte torsdag forfærdelse over, at soldater skal overtage den danske grænsekontrol. Hos de danske borgmestre ved grænsen er meningerne delte.

Flensborgs overborgmester Simone Lange, (SPD), er mildest talt forfærdet over den danske regerings udmelding om, at militæret skal aflaste politiet og overtage dele af grænsekontrollen. 

quote

At sende soldater til grænsen er en optrapning, en forstærkning af billedet af, at Danmark lukker sig. Beslutningen gør mig bekymret. Hvad bliver det næste?

Erik Lauritzsen, borgmester, (S), Sønderborg

- Jeg er meget ked af det. Vi er venner og partnere - ikke fjender, så jeg mener, at vi (Tyskland og Danmark red.) burde løse grænseproblematikken sammen og ikke med militæret, siger Simone Lange lørdag til TV SYD.

Simone Lange frygter, at beslutningen om at indsætte bevæbnede soldater ved grænsen vil skade samarbejdet med de sønderjyske kommuner. Hun mener, det vil være med til at lukke grænsen yderligere.

Den udmelding bliver modtaget meget forskelligt af de tre borgmestre i henholdsvis Sønderborg, Aabenraa og Tønder, hvis kommuner grænser op til Tyskland, og som TV SYD har talt med. 

I Sønderborg er borgmester Erik Lauritzen, (S) til dels enig i Simone Langes opfattelse:

- Jeg tror dog ikke på, at det kommer til at skade samarbejdet mellem Flensborg og de sønderjyske kommuner. Men ellers er jeg enig i Simone Langes udmelding: At sende soldater til grænsen er en optrapning, en forstærkning af billedet af, at Danmark lukker sig. Beslutningen gør mig bekymret. Hvad bliver det næste, siger Erik Lauritsen til TV SYD.

quote

Det vigtige er, at det er politiet, der har kommandoen over grænsebevogtningen. Det er kontrollens udførelse og omfang, der er afgørende – ikke hvem den udføres af.

Henrik Frandsen, borgmester, (V), Tønder 

Henrik Frandsen, (V) i Tønder kan ikke se, at det gør nogen forskel, om grænsebevogtningen udføres af politiet eller militæret:

- Om uniformerne har den ene eller den anden farve er ligegyldigt for mig. Det vigtige er, at det er politiet, der har kommandoen over grænsebevogtningen. Det er kontrollens udførelse og omfang, der er afgørende – ikke hvem den udføres af. Jeg håber sandelig ikke, at det vil skade samarbejdet i grænseområdet, og det tror jeg heller ikke, at det vil.

Thomas Andresen (V), Aabenraa, som tidligere har været kritisk over for grænsekontrol i det hele taget, vil i dag ikke kommentere Simone Langes udtalelser.