Sønderborg fastholder kædeansvar ved store kommunale byggerier

Selvom Dansk Byggeri kritiserer Sønderborg Kommune for at kræve kædeansvar, så vil kommunen ikke ændre praksis.

For nylig blev Sønderborg Kommune kritiseret, fordi kommunen kræver kædeansvar ved større kommunale byggerier. Dansk Byggeri mener, at kædeansvar er dyrt og bureaukratisk, og at det går ud over de små virksomheder.

Men i Sønderborg holder man fast i kædeansvaret. Det gælder blandt andet for byggeriet af byens nye multikulturhus, hvor fundamentet blev støbt færdigt i dag.

-Vi forlanger, at alle arbejder efter overenskomsten, og at hovedentreprenøren kræver det af sine underleverandører. Ellers er det helt urimeligt over for dem, som har afgivet tilbud ud fra den aflønning, som er i den danske overenskomst, og der så kommer nogen og sætter timelønnen ned til 50-60-70 kroner. Og det vil jo også gå ud over de danske medarbejdere, som så skal klare sig med en meget lav timeløn, siger Frode Sørensen (S), som er formand for Teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune.

Kommunen kræver et kædeansvar, hvor hovedentreprenøren hæfter økonomisk for underentreprenørens ansatte.

Frode Sørensen har svært ved at se, at det skulle gå ud over de små virksomheder. Tværtimod.

-De små virksomheder skal jo også overholde overenskomsten, og hvis de bliver udsat for en konkurrence fra virksomheder med en lavere timeløn, så vil det gå ud over dem, og det er helt urimeligt, siger Frode Sørensen.

Heller ikke hovedentreprenøren på det nye multikulturhus, Hoffmann A/S, er ked af kædeansvaret. I modsætning til Dansk Byggeri og en række borgerlige politikere.

-Vi går selv ind for kædeansvar. Jeg tror faktisk, at det er så simpelt, at jo bedre arbejdsvilkår, man giver skandinaviske medarbejdere, jo højere bliver produktiviteten. Og hvis produktiviteten bliver højere, er det med til at forbedre vores konkurrenceevne. Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at det koster os ordrer at kræve gode arbejdsvilkår hos vores underleverandører, siger Torben Bjørk Nielsen, som er administrerende direktør i Hoffmann A/S.

Kædeansvaret betyder, at en hovedentreprenør har det økonomiske ansvar for at også underleverandørerne behandler ansatte efter danske regler og overenskomster. Udover Sønderborg er det kun Horsens, der har indført en lignende ordning her i TV SYDs sendeområde.

Fredericia, Vejle og Aabenraa har også ordninger, men her er det uden økonomisk hæftelse for underleverandørerne.