Sønderborg satser på iværksættere: Se hvordan det går i din kommune

Der er stor forskel på, hvor iværksætterivrige borgerne er i de enkelte kommuner. I Sønderborg prøver de at få flere til at satse på iværksættervejen.

Mette Kaczmarek startede sit eget firma sidste år. Hendes virksomhed Aroprezo er en internetportal, hvor erhvervsskoleelever og industrivirksomheder, der søger lærlinge, kan blive matchet.

- Det var spændende, og det var jo en drøm et eller andet sted, fortæller hun til TV SYD om beslutningen.

Hun er en af de omkring 600 sønderborgensere, der sidste år registrerede et CVR-nummer og dermed startede en ny virksomhed. Indtil videre har hendes virksomhed dog samme adresse som omkring 15 andre virksomheder – de er alle en del af iværksættermiljøet ved Sønderborgs samlede indgangsportal til iværksætteri, Sønderborg Iværksætter Service, SIS.

Sønderborg Iværksætter Service har siden 2015 hjulpet iværksætterdrømme på vej i kommunen. Det er Michael Hamann og hans kollegaer, der kan tilbyde vejledning og et iværksættermiljø med workshops og faglige kurser til alle med en forretningsidé.

- Det kan være råd om den konkrete opstart, men det kan også være råd om, hvordan man kommer videre. Det er en hel palet af tilbud, vi har til iværksættere, siger iværksætterchef ved SIS, Michael Hamann.

Brug for nytænkning

Der er plads til omkring 15 virksomheder i Sønderborg Iværksætter Service' lokaler. Lige nu er der helt fyldt, fortæller Michael Hamann.
Der er plads til omkring 15 virksomheder i Sønderborg Iværksætter Service' lokaler. Lige nu er der helt fyldt, fortæller Michael Hamann.
Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

Der var i høj grad brug for en indgangsportal til iværksætteri i Sønderborg. For få år tilbage var der en hel vifte af initiativer målrettet iværksættere, men Sønderborg Vækstråd besluttede at samle initiativerne til én iværksætterfremmende enhed.

- Det var begyndt at ligne et kludetæppe. De enkelte initiativer var ikke som sådan dårlige hver især, men vi begyndte at kigge på, om vi kunne få dem samlet og udnytte skalaen i det. Idéen var, at hvis vi samlede det, så fik vi noget, der var mere slagkraftigt, siger Kjeld Kückelhahn, der er direktør i Sønderborg Vækstråd.  

Noget tyder på, at det har haft effekt. Initiativet startede i 2015 – her startede 8,7 nye virksomheder pr. 1000 indbyggere i Sønderbog. Det tal steg i 2016 til 9,0 virksomheder, viser tal fra analysevirksomheden Bisnode, der er blevet lavet for TV SYD. Den tendens bekræfter Michael Hamann, selvom han ikke mener, Sønderborg Iværksætter Service alene kan tage æren for de gode tal.

- Ud af alle de iværksættere, der starter op i Sønderborg, der er det godt og vel 10 procent, som har søgt hjælp ved os. De 10 procent står til gengæld for 30 procent af jobskabelsen i nye virksomheder i kommunen. Det svarer til 121 fuldtidsstillinger.

Sønderborg Iværksætter Service’ tilbud retter sig mod alle, og man kan både købe sig ind i et fast lokale eller bruge fællesarealerne på SIS’ matrikel. Mette Kaczmarek fortryder ikke, at hun er startet i deres lokaler. Faktisk har hun anbefalet stedet til andre iværksættere i Sønderborg.

- For at du skal nå det næste skridt, så har du brug for, at der er nogen, der hjælper dig på vej. Det gør de her, siger hun. 

Så mange nystartede virksomheder er der i din kommune: 

Der er stor forskel på, i hvor høj grad borgerne starter som iværksættere. Her kan du se, hvor mange virksomheder, der er blevet registreret i henholdsvis 2015 og 2016. Tallene er leveret af Bisnode, du kan læse mere om tallene under kortet. 

Om tallene

Analysevirksomheden Bisnode har lavet et udtræk af antallet af nystartede virksomheder i de 14 syd- og sønderjyske kommuner for TV SYD. Analysen er sket på baggrund af CVR-registreringer i kommunerne, og der er kun taget udgangspunkt i hovedafdelinger - det vil sige, at der ikke er registreret, hvis en virksomhed eksempelvis åbner en filial i en given kommune. Alle indbyggertal kommer fra Danmarks Statistik.