Sønderjysk politiker: Forsvarsministeren løj

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Benny Engelbrecht beskylder forsvarsminister Gitte Lillelund Bech for at have givet forkerte oplysninger i sagen om skibsforlis, der betød forurening af sønderjyske kyster.

Noget kemisk? Fedt? De mange, der arbejdede med at rydde op efter forureningen, anede ikke, hvad de havde fingrene i.
Noget kemisk? Fedt? De mange, der arbejdede med at rydde op efter forureningen, anede ikke, hvad de havde fingrene i.

En uge efter DFDS-færgen Lisco Glorias forlis ved Langeland skyllede det ind med tonsvis svinefedt på strandene på Als og ved Sønderborg. Endnu inden man var klar over, at det drejde sig om svinefedt, forsøgte Søværnets Operative Kommando, SOK, og andre der var involveret i oprydningen, at få en liste over, hvad der var på færgen. Den liste fik de tyske myndigheder, men ikke de danske.    

"Informationer tabt i branden"

Gitte Lillelund Bech beskyldes nu for at give forkerte oplysninger. I et svar til Benny Engelbrecht siger hun:

"Søværnets Operative Kommando forsøgte sammen med de øvrige aktører i redningsoperationen at få oplysninger om den øvrige last tidligt i forløbet, men dette blev besværliggjort af, at disse informationer var gået tabt i branden." 
  
 

"Forkert"

Men det svar er decideret forkert, konkluderer Benny Engelbrecht.
For en sådan liste havde DFDS nemlig allerede givet de tyske myndigheder.

- Hvis Søværnets Operative Kommando havde bedt om en komplet liste, havde de fået den. Men det gjorde de ikke. De bad kun om en liste over farligt gods på færgen, siger DFDS Kommunikationschef Gert Jacobsen til dr.dk/syd.

Undren

- Jeg undrer mig virkelig over, at man kan svare så ubehjælpsomt forkert, siger Benny Engelbrecht.

Ingen kommentarer

10 km sandstrand blev gennemgået.
10 km sandstrand blev gennemgået.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech ønsker ikke at kommentere sagen overfor TV SYD. Hun har per mail sendt denne korte  udtalelse til dr.dk/syd:
 
- Jeg henholder mig til det svar, som Forsvarskommandoen har givet i den konkrete sag.

Forsvarskommandoen henviser til Søværnets Operative Kommando, og her ønsker Presseofficer Kenneth Nielsen ikke at udtale sig, før han har fået set nærmere på sagen.