TV der bevæger dig

Syddanske forskertalenter konkurrerer om finalepladser

Den syddanske semifinale i konkurrencen Unge Forskere byder på alt fra smør på tube til kræftbehandling. Onsdag findes finalisterne.

Mathias Hummelgaard har sammen med sin klassekammerat lavet et forskningsprojekt, der sætter fokus på kræftceller. Foto: Vibeke Marcussen, TV SYD

Håbefulde skole- og gymnasieelever er onsdag i gang med at vise deres værd, når en dommerjury skal udplukke de elever, der skal videre i finalen. 

I alt er der medbragt 40 forskellige scienceprojekter, og de består af alt fra forebyggende høreapparater, der kan dæmpe lyden, før skaden er sket, til et armbåndsur, der kan advare mod solens skadelige UV-stråling. 

Læs også Forskere modtager fornem pris

En af de skarpe hjerner bag et af projekterne er Mathias Hummelgaard. Han går i 6.a på Bohrskolen i Esbjerg.  Han og klassekammeratens forskningsprojekt handler om immunforsvaret, og hvordan man kan ændre kræftcellers molekyleform, så de angriber sig selv. 

- Der er så mange, der får kræft, og mange der dør af det. Og så er der mange kræfttyper, vi slet ikke kender til, så det er bare så vigtigt, at vi kigger på kræft, siger han til TV SYD.

Dommerne har brugt formiddagen på at se nærmere på de forskellige projekter. Her ser de blandt andet på, om projekterne er nytænkende, og om de har en nytteværdi. Og dommerne er imponerede over resultaterne. Specielt Mathias Hummelgaards projekt.

Læs også Vejle-pige er Årets Unge Forsker

- Det er et fantastisk projekt. De har gjort sig mange tanker om kræftceller, og bare det, at man som 6. klasses elever overvejer det, er jo spændende i sig selv, siger Horst Grunwald til TV SYD. 

De endelige finalister fra Syddanmark udpeges onsdag eftermiddag. Vinderne skal deltage i den nationale finale i København 23. -25. april.