TV der bevæger dig

Tillidsmand: Lønnedgang var den eneste mulige løsning

Som samfund har vi nedprioriteret landbruget, og der burde være grebet ind for længst, siger fællestillidsmand.

Fællestillidsmand i slagterikoncernen Danish Crown, Lars Mose, er overrasket over, at slagteriarbejderne stemte så klart nej til at gå ned i løn mod, at landmændene kunne få kapital til at bygge svinestalde for og danske arbejdspladser kunne bevares.

- Det overrasker mig. Jo nærmere vi kom afstemningen, lød det som om, at der ville blive stemt ja. Men det har spillet en meget stor rolle, at medlemmerne ikke kunne få et afkast af den investering, de skulle levere brutto.

- I hvert fald er det et af de emner, der har været debatteret rigtig meget, siger Lars Mose til Ritzau.

Slagteriarbejderne sagde klart ned til over fire år at investere 6,4 procent af bruttolønnen i 2014. Derefter skulle satsen nedtrappes til 4,7 procent i 2015, 3,2 procent i 2016 og 1,8 procent i 2017.

Det ville samlet set give 600 millioner kroner, der skulle gå til en fond, som svineproducenter kunne låne fra til at investere i produktionen.

Resultatet får ikke Lars Mose til at overveje sin post som fællestillidsmand i slagterikoncernen.

- Jeg har været tilhænger af modellen for, hvordan vi kunne udvikle og ikke afvikle arbejdspladserne, og det er lagt ud til afstemning. Jeg har ikke andre planer end at blive som fællestillidsmand, siger Lars Mose.

Spørgsmål: Er det rimeligt, at slagteriarbejderne skal gå ned i løn for, at landmændene kan bygge nye stalde i stedet for at bankerne lånte dem pengene?

- Af alle umulige løsninger var det her den eneste mulige, vi kunne se, men man kan egentlig sige, at som samfund har vi nok desværre set, at både at politikerne, bankerne, forbrugerne og alle mulige andre har nedprioriteret vores landbrug, det er ærgerligt.