Tyve forsinker togene

Flere hundrede meter kobberkabel er i sidste måned blevet stjålet langs Sønderborgbanen. Tyverierne er livsfarlige.

Det er ikke udelukkende sporfejl, der kan være skyld i forsinkelser for Banedanmark. Faktisk har især Sønderborgbanen siden den blev genåbnet i august måned været hårdt plaget af tyveri. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse til TV SYD i dag.

Det er kobberkabler, der er målet for tyverierne, og senest i går var der igen uønsket besøg på hele seks forskellige baneoverskæringer på Sønderborg-strækningen. Kablerne leder kørestrømmen til togene, og der kan gå 25.000 volt gennem kablerne. Tyvenes arbejde er altså direkte livsfarligt.

- Når man begynder at klippe i ledningerne, udgør de mange volt en stor sikkerhedsrisiko ? ja faktisk så kan man så dø af det, skriver Jørn Jensen, som er byggeleder hos Banedanmark.

Flere hundrede meter kabel

I løbet af den seneste måned har de dristige tyveknægte været på spil omkring 6 gange, og de er stukket af med flere hundrede meter kobberkabel. Banedanmark tror, kablerne bliver solgt videre til en pris af omkring 40 kroner per kilo. Og det er åbenbart nok til at få tyvene til at risikere både liv og lemmer.

I pressemeddelelsen skriver Banedanmark, at hverken de eller politiet ved, om der er tale om en enkelt person eller en decideret bande, der for tiden hærger Sønderborgbanen. Det er dog svært at afsætte kablerne i Danmark, og teorien er derfor, at kobberet transporteres over grænsen og sælges i udlandet.

Påvirker driften

Hver gang kablerne klippes over, må Banedanmarks folk ekstra tidligt op for at genetablere strømdriften på strækningen. Og den slags giver forsinkelser for passagererne.

- Det er rigtig ærgerligt, for togpassagererne ved jo ikke, der har været tyveri i løbet af natten ? de tror der er tale om almindelige sporfejl, forklarer Jørn Jensen.

Det er Banedanmarks håb, at tyverierne snart standser, da de er en bekostelig affære. De opfordrer derfor beboere nær Sønderborgbanen til at holde øjne og ører åbne, og kontakte politiet, hvis de bemærker usædvanlig aktivitet langs banelegemet.