Ukendt soldat mindes på 9. april

74-års dagen for Danmarks besættelse markeres onsdag med sætning af en sten over en ukendt soldats grav. Soldaten faldt i den forrige krig i 1864 og blev fundet ved et tilfælde sidste år.

I efteråret kom liget af en ukendt, dansk soldat frem fra en mark i Freltofte i udkanten af Ragebøl. Han faldt under det danske forsøg på en offensiv 17. marts 1864. Efter at have kigget på ham dækkede arkæologerne ham pænt til igen, og på 74-årsdagen for Danmarks besættelse i anden verdenskrig, onsdag 9. april klokken 15, sætter Sønderborg kommune så endelig hans sten. En sten, som også skal mindes alle de øvrige faldne i området.

- Danskerne tabte slaget. Så det er prøjserne, der har begravet de danske soldater, hvor de faldt. Det vil sige, at der sikkert ligger flere soldater rundt om på marken. I efteråret fandt vi en af dem, og han får nu en sten på vegne af dem alle, siger museumsinspektør Inge Adriansen, Sønderborg Slot i en pressemeddelelse.

Arrangementet er offentligt, og alle er velkomne til at deltage. Blandt deltagerne er De danske Forsvarskammerater, Jydske Landsoldater, Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, formand for kommunens udvalg for kultur, borger og fritid Charlotte Riis Engelbrecht, markens ejer Hans Ejner Hansen samt Inge Adriansen. Hun glæder sig over, at det i jubilæumsåret for krigen er muligt at sætte et minde over de, der faldt.'

- Man får ikke respekt for nutidens faldne, hvis man ikke også respekterer fortidens faldne. De senere år har afsløringen med mindesmærket på Kastellet og indførslen af den officielle flagdag vist, at vi har et stadigt større behov for mindes vore soldater, siger Inge Adriansen.

De fire sønderjyske kommuner har til sammen 502 krigergrave og mindesten over personer fra de to slesvigske krige 1848-51 og 1864. De 450 står i nuværende Sønderborg Kommune.

- Jeg vil gerne fremhæve, hvor fornemt Sønderborg Kommune varetager sin pligt. Ingen anden kommune gør det i samme udstrækning, siger Inge Adriansen.

 

Slaget ved Ragebøl 17. marts 1864

17. marts 1864 markerer et af de store slag i tiden før Stormen på Dybbøl. Krigsminister C.C. Lundbye beordrer den danske overkommando til en offensiv mod de prøjsiske tropper på Sundeved. Få timer inden har den prøjsiske overkommando besat Dybbøl og Ragebøl, så danskerne møder et overlegent modangreb.

Da dagen er omme, tæller den danske tabsliste 153 døde, 253 sårede, 267 tilfangetagne og fire desertører. 33 prøjsere dør og 105 såres.