TV der bevæger dig

25-årige Tommy i fængsel for drab: Kører på arbejde i friheden

Projektet ”High Five” skaffer hvert år 250 indsatte i landets fængsler en uddannelse eller et job. Tommy fra fængslet i Sdr. Omme er en af dem.

Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Foto: Troels Sørensen, TV SYD

1 af 2

25-årige Tommy fra Nordjylland afsoner en dom for et drab og er lige nu i det halvåbne fængsel i Sønder Omme. Hver morgen får han lov at sætte sig ud i sin egen bil og køre de 24 kilometer gennem friheden til sin arbejdsplads i Brande. Om eftermiddagen kører han hjem igen til afsoning i fængslet.
 
- Det giver mig stor glæde og stor motivation, siger Tommy til TV SYD’s magasin ”Sørens om søndagen”. 

00:58

Hør Tommy fortælle om, hvorfor han synes, det er rimeligt, at han skal have en chance til. Video: Troels Sørensen, TV SYD

Luk video

Tommy ønsker ikke sit efternavn frem, fordi han ikke vil kunne genkendes og dermed konfronteres med sin fængselsdom resten af livet. Han skal sidde i fængsel i otte år for drabet på en 47-mand i Mou i december 2010.
 
Men fængselsdommen har ikke afskrækket virksomheden Give Stålspær fra at ansatte ham som smedelærling.
 
- Jeg havde slet ingen betænkeligheder i forhold til hans fortid. Vi har alle lavet fejl og lavet noget, vi har fortrudt dagen efter, siger Torben Larsen, medejer af Give Stålspær i Brande.

Vi har alle lavet fejl og lavet noget, vi har fortrudt dagen efter.

Torben Larsen, medejer af Give Stålspær i Brande

Organisationen High Five har lavet matchet mellem Tommy og Give Stålspær. High Five vil gerne ændre samfundets syn på straffeattester:
 
- Overgangen fra fængsel til frihed er svær, og rigtigt mange falder tilbage til kriminalitet, og vi forsøger at bløde den overgang op, siger direktør i High Five Ole Hessel, som selv har arbejdet 25 år i politiet.
 
På Give Stålspær var enkelte kolleger bekymrede, da de fik en drabsmand som kollega, men i dag er Tommy en naturlig del af flokken på i alt 18 lærlinge.
 

Tommy får lov at gå på arbejde i Brande hver dag. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

- Jeg synes, arbejdsgiverne skal give folk en chance. Det er ikke altid folk er noget lort, fordi de har en plettet straffeattest, siger Tommy, som er overbevist om, at jobbet som smedelærling er kraftigt medvirkende til, at han ikke falder tilbage i ny kriminalitet, når han bliver løsladt.
 
Bag High Five står et netværk af danske virksomheder, og High Five mener, at de hvert år forhindrer ca 200 indsatte i at falde tilbage i kriminalitet.

 

 

07:59

Sørens om søndagen: Tommys chance. Video: Troels Sørensen, TV SYD

Luk video

 

04:38

Interview med Anne-Marie Heckscher fra Kriminalforsorgen.

Luk video